Изборният пробив на крайно десните в Германия предизвиква тревога

Еврейски организации в Европа и САЩ изразиха тревога от неделния успех на крайно дясната Алтернатива за Германия на парламентарните избори в Германия и призоваха останалите партии да не сформират съюз с тази партия, съобщава Ройтерс.

Ранните прогнози дадоха на Алтернатива за Германия 13.5% от вота, който й позволява за пръв път да влезе в Бундестага, като третата най-голяма партия в Германия.

Крайната десница не е била представяна в парламента от 50-те години на 20-ти век, което е отражение на усилията на Германия да се дистанцира от ужасите на нацисткия Холокост.

Роналд Лаудер, президент на базирания в Ню-Йорк Световен еврейски конгрес, нарече канцлера Ангела Меркел „истински приятел на Израел и еврейския народ” и изрази неодобрението си от успеха на Алтернатива за Германия във време, когато антисемитизмът се засилва в целия свят.

„Ужасяващо е, че Алтернатива за Германия, позорно реакционно движение, което напомня за най-лошото от германското минало и трябва да бъде обявено за незаконно, сега има възможността да разпространява негативната си платформа в германския парламент”,

Алтернатива за Германия, която „изгря” в последните две години, след като Меркел отвори границите на Германия за повече от 1 милион  мигранти, бягащи от войните в Близкия Изток, твърди, че имиграцията заплашва германската култура, но отрича да е расистка или антисемитски настроена.

Европейският еврейски конгрес призова центристките партии да се придържат към вотовете си, за да не се образуват коалиции с Алтернатива за Германия.

„Някои от позициите, които зае по време на предизборната кампания, показват тревожни нива на нетолерантност, невиждани в Германия от десетилетия и които са причина за голяма загриженост от страна на германските и европейските евреи.

Според Централния съвет на евреите в Германия изборните резултати са потвърдили най-лошите му страхове и призова другите партии да останат обединени в опозицията си срещу Алтернатива за Германия.

„Партия, която толерира крайно дясното екстремистко мислене в редиците си и подбужда омраза срещу малцинствата… сега ще бъде представена в парламента и в почти всички законодателни органи”, каза в изявление президентът на организацията, Йозеф Шустър.

„Очаквам демократичните ни сили да разобличат истинската природа на Алтернатива за Германия и празните й, популистки обещания,” добави той.

Германия, която понастоящем е дом за около 200 000 евреи, в последните десетилетия си е изградила репутация на толерантно и безопасно място, но според официалните данни антисемитските престъпления, докладвани в полицията в първите осем месеца на тази година, са стигнали до 681 или 4% спрямо същия период през изминалата година.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.