Издевателство в социален дом едва не лиши деветгодишно момченце от пръсти

Омбудсманът Диана Ковачева е разпоредила проверка на инцидента с дете от специализирана социална институция в Мездра, съобщи тя пред бтв. Вчера момченце на 9 години е било завързано към легло от друго, по-голямо дете в дома. Диана Ковачева преценява като несъответстващо на правозащитните стандарти съжителството на деца с пълнолетни домуващи с увреждания в Центровете за настаняване от семеен тип.

Деветгодишното  момче бе прието по спешност в столичната спешна болница „Пирогов“ с наранявания по ръцете, причинени от стягане. С много усилия лекарите спасяват пръстите на детето от ампутация.

Директорът на Центъра за настаняване Полина Александрова обясни, че в момента детето се възстановява, а дежурните възпитатели, допуснали да стане така, ще бъдат наказани – дисциплинарно уволнение.

„Друг потребител, на 21 г. го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на смяна. Всеки потребител живее в отделна стая. Нямам представа как не са забелязали“, допълни директорката.

Дежурната по време на инцидента гледачка Ивка Филипова заяви, че до 20:15 ч. вечерта в петък е сложила децата да спят и после почиствали къщата. Предполага, че момченцето е било вързано след този час.

„Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният потребител го видях във всекидневната, после си отиде в стаята и си слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше – завито“, уточни жената и допълни, че пострадалото момче не може да говори, а извършителят от години е проблемен.

За инцидента се разбира сутринта, когато другата смяна намира момчето завързано.

„В 7 ч. си издадох смяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник“, допълни Филипова.

На въпрос чувства ли се виновна, тя отговори: „И не, и да, защото аз съм от много години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало“.

по материали от медиите

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.