Христо Иванов: изказванията на Москов са неподходящи

Институт „Отворено общество” съвместно с Министерството на правосъдието проведоха кръгла маса на тема „Ограничаване на речта на омразата в България”. На нея бяха представени резултатите от изследването на обществените нагласи спрямо „речта на омразата”, проведено от „Отворено общество” през лятото на тази година.

В дискусията взеха участие министърът на правосъдието Христо Иванов, посланичката на Норвегия у нас г-жа Гюру Катарина Викьор, председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, както и множество представители на НПО-та, имащи отношение към борбата срещу речта на омразата.

Във встъпителното си слово министър Христо Иванов отбеляза голямото значение на борбата срещу това уродливо явление – речта на омразата. Той изтъкна, че трябва да се откажем от модния лозунг, че е „правилно да се откажем от политическата коректност”. Според него политическата коректност няма алтернатива и в отношенията между големи групи от хора е еквивалента на простото приличие. „Политическата коректност, за която се говори, ми се струва измислено, сложно название на приличието. Не е прилично да се етнизират проблеми и това е въпрос на базово приличие”, заяви министърът.

По повод на нашумелите изказвания на министъра на здравеопазването Петър Москов, че екипите на „Бърза помощ” няма да посещават адреси в ромски махали, ако местните „лидери на мнение” не осигурят предварително безопасността им, Христо Иванов изтъкна, че то е „неподходящо”.

Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт „Отворено общество” запозна аудиторията с основни резултати от две национално представителни изследвания за „езика на омразата”, проведени през миналата и през тази година от „Отворено общество”.

Според изследователите „речта на омразата” е силно разпространена – почти половината граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които според него могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители.

През тази година повече обществени групи, отколкото през миналата, са били възприемани като обект на език на омразата и за които има най-голяма вероятност да станат жертви на престъпления от омраза. Миналата година такива групи са били три – роми, турци и хомосексуални. Тази година към тях се прибавят още чужденците и мюсюлманите, заявяват авторите на изследването.

Тази година е нараснала речта на омразата срещу чужденците, при това в пъти – миналата година само 5% от интервюираните са чували реч на омразата срещу чужденци, а тази година те вече 20%. Според Иванка Иванова това се дължи на притока на бежанци в страната.

Най-важният извод от изследването е, че речта на омразата не се разпознава като такава, не се схваща като проблем от голяма част от гражданите. Хората у нас масово не различават враждебното говорене от общия фон агресивни и злонамерени политически изказвания.

От друга страна, речта на омразата не е одобрявана – повече от 85% от хората заявяват, че не я одобряват. Но проблемът в това неодобрение е, че то е абстрактно, така да се каже „на теория”. Много често конкретната реч на омразата не се разпознава като такава.  Все пак е значителен броят на хората (58%), които смятат, че държавата трябва да защитава малцинствените групи от реч на омразата, че прокуратурата и полицията трябва да осъществяват наказателно преследване срещу носителите на такава реч. Но повече от 50% от хората заявяват, че не биха подали сигнал в полицията, ако станат свидетели на реч на омразата.

През 2014 нараства, макар и малко, броят на хората, които знаят, че речта на омразата е не само неприемлив обществен феномен, но и че е престъпление, е друг извод от изследването.

В последвалата след доклада на Иванка Иванова дискусия предложението, направено от представител на „Маргиналия” да бъде прецизирана редакцията на чл. 162 от Наказателния кодекс, който сега наказва нейната употреба, да бъде прецизиран така, че на прокуратурата и съдилищата да е по-лесно да го прилагат, беше посрещнато с разбиране от министъра на правосъдието.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.