Излезе “В като Вагина”, първата българска книга за сексуално образование за момичета

Споделете статията:

По случай Международния ден на момичетата,излезе “В като Вагина”, първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета.

Книгата е създадена от глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts и подкрепена от близо 200 души от над 20 държави, които се включиха в успешната фондонабираща кампания на организацията в Indiegogo.

 

 

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата “В като Вагина” разглежда тези и други важни теми по достъпен начин, като има за цел да запълни огромната пропаст в сексуалното образование в България и отвъд. Тя е достъпна за безплатно четене на сайта на инициативата. Отвъд това, тази есен ще бъдат разпространени 1500 безплатни печатни копия в България заедно с партньорските организации Loveguide.org, най-голямата онлайн платформа за сексуално образование в страната, и мрежата на Българския фонд за жените.

Всички деца в България страдат от липсата на сексуално образование – според данни, изнесени от Омбудсмана на Република България през 2017 г., едва в 10% от училищата има такива часове. „В като Вагина“ се фокусира върху преживяванията на жени и момичета, защото липсата на сексуално образование се отразява по специфичен начин върху тях – България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 14 и 19 години  (WHO, UNDP).

“В като Вагина” поднася важна информация по леснодостъпен начин, с помощта на стотиците илюстрации на Борислава и Михаела Караджови (с артистични псевдоними Borislava Madeit и Stalker since 1993). Автори на книгата са Светла Баева, директор “Кампании” във Fine Acts, и активистката Рая Раева. Съдържанието на книгата е консултирано с множествено експерти по здраве и сексуално образование.

„Създадохме тази книга, за да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве, които са толкова важни за израстването и разбирането за самите нас. Образованието помага на младите хора да разберат телата си и да станат защитници на здравето си”, казва Светла Баева.

Книгата “В като Вагина” ще бъде публикувана тази есен и във Великобритания. Изданието се създава под специфичен отворен лиценз с идеята да бъде достъпно за публикуване на различни езици в различни държави. В първата подобна колаборация, за публикуване на английското издание Fine Acts си партнира с Daye, иноватор в гинекологичното здраве, и Brook, водещата британска благотворителна организация за сексуално здраве и благосъстояние на младите хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.