Изложба и дискусия за хората с увреждания в Червената къща

Споделете статията:

Изложба, посветена на хората с увреждания, беше открита на 16 януари в Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Фото- и видеоизложбата „Погледни ме” (Regarde-moi) на френската Асоциация „Аколад” е третото поред събитие от поредицата „Граждански седенки” на Червената къща. Целта, според организаторите, е да се създаде пространство за срещи, обмяна на опит и обучение на активистите на различни каузи. Седенките са част от проекта „Проверка на реалността”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Изложбата се осъществява и със съдействието на Гьоте-институт България и Асоциация „Позор“.

Дискусия за проблемите при социалната, професионална и семейна интеграция на хората с увреждания в България и по света с основателката на „Аколад” Катрин Буев и комуникационния и медиен директор на организацията Томас Крок съпътстваше изложбата. Акцентира се върху темите за нуждата от повече ангажираност на българските институции. За хаотичността и много често напразно положени усилия за достъпна градска среда, които на практика не подобряват качеството на живот на хората.

IMG_2734

Катрин Буев и Томас Крок разказaха за опита на асоциацията във Франция, където „Аколад“ организира различни събития, които дават възможност за срещи между хора без и с увреждания и по този начин допринася за интеграцията и социалното включване. „Погледни ме” представя кратки документални филми и снимки на хора с увреждания като се вглежда в личността, която стои зад определението „човек с увреждане“ в различни ситуации в цял свят по един оригинален и емоционален начин.

IMG_2722 (1)

Отношението към хората с увреждания в различните страни е много различно, смятат участниците в дискусията. Качествените технически средства и достъпната среда са необходимо условие за социално включване, но те не гарантират приемане от общността, споделиха участниците. Според организаторите целта на изложбата е да намери липсващото звено във взаимодействието между отделните хора и да ни мотивира да общуваме повече.

На физическо ниво проблемите пред хората с увреждания са преодолими с изграждането на достъпна физическа среда, казаха още някои от участниците. Но проблемите, предизвикани от враждебна социална среда, според тях могат да бъдат решени чрез ангажираността на всеки един от нас.

IMG_2713 (1)

 

Два от документалните филми са заснети в България преди няколко години. Те разказват историите на Евгения, която е в инвалидна количка след злополука, както и на Сашо, който има синдрома на Даун. Фотоизложбата включва и снимки на хора с увреждания от България.

Изложбата може да се посети всеки делничен ден до 31 януари в зала „Гъливер“ от 10:00 до 19:00.

Повече информация за проекта и част от видеата (на френски) ще намерите тук: http://regarde-moi.

текст : Никол Николова

снимки: Сузи Андонова

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.