Изолация, ниски доходи, работа в сивите зони са проблемите пред младите хора, напускащи социалните инстититуции

200 младежи, които напускат алтернативна грижа, ще бъдат подпомогнати по проекта „Пътеки към свободата“, по който работи „SOS Детски селища България“. Стойността на проекта е около 200 хиляди лева. Той ще се изпълнява до 2023 година.

Всяка година около 200 младежи напускат центровете за настаняване от семеен тип и специализираните институции, в които са отглеждани и в които, за по-голямата част от тях, е минало цялото им детство. За тези младежи започваме по-активно да говорим около абитуриентските балове, организирани от президентската институция и обикновено фокус на дискусиите е дали и доколко те са подготвени за живота, който им предстои след напускане на държавната грижа. И всяка година отговорът е един и същ –  не, не са подготвени.

„Проектът „Пътеки към свободата“ има за цел да подкрепи млади хора, които напускат различни форми на алтернативна грижа, различни центрове за настаняване, приемни семейства. Когато те станат на 18 години, те трябва да напуснат тази алтернативна грижа и да започнат свой самостоятелен живот и точно този момент е изключително ключов, труден за тях.

„Ние реализираме този проект тези млади хора, за да се случи този преход малко по-плавно, без излишен стрес, тревога, страх и всичко, което съпътства човек в тази възраст“, каза пред БНР Деница Аврамова, координатор на проекта и част от отдела „Развитие на програми“ в „SOS Детски селища България“.

Младежите търсят подкрепа основно за заплащане на наема за жилище и за завършване на курсове за придобиване на квалификация.

„Повече от половината молби, които ние получихме през първия кръг, бяха за подкрепа за намиране на квартира и за плащане на първоначалните наеми. Заедно с това на второ място младите хора имат нужда от подкрепа за образованието. Имаме няколко младежи, които заявиха професионални курсове за придобиване на свидетелство за професионална квалификация. Това бяха готварски курсове, сладкарство, чужди езици, английски език. Няколко човека записаха курсове за компютърна грамотност, която много се търси, особено в условията на тази ситуация в България“, казват още от SOS Детски селища България.

Това е начинът за финансиране на всички тези дейности с цел да се подобри цялостното състояние и на младите хора, които напускат. Трябва да се търси противодействие на най-различни социални проблеми, с които те се сблъскват като – изолация, като ниски доходи, работа в сивите зони.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.