Израел/Палестина: Фейсбук цензурира обсъждането на въпроси, свързани с правата

Социалната медия Фейсбук по погрешка е премахвала или ограничавала съдържание, публикувано от палестинци и техни  поддръжници, включително отнасящо се до злоупотреби с човешките права, извършени в Израел и Палестина по време на въоръжения конфликт през май 2021 г., съобщава Хюман Райтс Уоч. Признаването на нарушенията и опитите да се поправят някои от тях, са недостатъчни и не отговарят на размера и характера на докладваните ограничения на съдържанието, както и не обясняват адекватно защо въобще са били допуснати.

Фейсбук трябва да изпълни препоръката на Надзорния борд от 14 септември, 2021 г. и да възложи извършването на независимо разследване на ограничаването на съдържанието по отношение на Израел и Палестина, особено във връзка с всички прояви на пристрастие и дискриминация в политиките си и следването им, както и да публикува разкритията си. Фейсбук е имал 30 дни от деня на взимането на подобно решение, за да отговори на препоръките на борда.

„Фейсбук е оказал натиск върху съдържание, публикувано от палестинци и техни поддръжници, които са говорили за проблеми, свързани с човешките права в Израел и Палестина,“ заявява Дебора Браун, старши изследовател на дигиталните права и адвокат към ХРУ. „При заплахата на браненето на тези права по целия свят, цензурирането от страна на Фейсбук застрашава сериозно да ограничи платформа, която е важна за добиването на информация и предприемането на действия за решаването на правозащитни проблеми.“

Ескалирането на насилието в части на Израел и Окупираните палестински територии през май накара хората да се обърнат към социалните медии, за да документират, обърнат внимание и осъдят поредната поредица от нарушения на човешките права. Имаше опити палестинци да бъдат изгонени от домовете им, бе оказан брутален натиск върху демонстриращи, бяха извършени нападения на религиозни места, имаше насилие и безразборни ракетни удари, както и въздушни удари, които погубиха десетки цивилни.

ХРУ документира, че Инстаграм, собственост на Фейсбук, е премахвал постове, включително препубликувани от други медии. Има пример за премахването на скрийншот със заглавия и снимки от три статии на Ню Йорк Таймс, към които потребителят на медията е добавил коментар, призоваващ палестинците „никога да не отстъпват“ от правата си. Постът не променя вече публикувания материал по никакъв начин, който да се възприеме като подбудителство към насилие или омраза.

Потребители и организации за дигитални права са докладвали и за стотици изтрити постове, прекратени или ограничени акаунти, спрени групи, намалена видимост, блокирани хаштагове. ХРУ е разгледала скрийншотове от хора, които споделят съдържание за ескалиращо насилие и които докладват за ограничение на акаунтите им, включително, че не са могли да постват съдържание, да извършват стрийминг на видеа по Инстаграм, да качват клипове във Фейсбук, дори и като пост.

ХРУ не може да потвърди или определи, че всеки от тези случаи представлява неоснователно ограничение, тъй като няма достъп до данните, нужни за подобно потвърждение, а и защото Фейсбук отказва да коментира специфични детайли, позовавайки се на задълженията си към неприкосновеността на личната информация. Но размерът и наборът докладвани ограничения изискват независимо разследване.

Надзорният борд препоръчва Фейсбук да ангажира външен и независим изпълнител, който да извърши задълбочена проверка, за да установи дали медията е прилагала ограничаването на съдържанието на арабски и иврит безпристрастно, както и след това да публикува направените заключения. Тази препоръка отразява множеството призиви на организации за човешки и дигитални права за публичен одит на социалната медия.

 

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.