Израел: законопроект за ограничаване на правозащитните организации

Споделете статията:

Израелски министри гласуваха законопроект, който ще доведе до решителни мерки срещу правозащитните групи, които получават финансиране от чужбина. Според служители на ЕС това напомня за практики на тоталитарните режими, предаде „Гардиън“.

Противниците на законопроекта твърдят, че той по нечестен начин се прицелва в организациите от левия спектър, които са критични към политиката на правителството, като оставя десните групи защитени от преслесване. Онези, които разчитат на частни донори, също са освободени от мерките, които се предвиждат.

Така нареченият законопроект за прозрачност, внесен от правосъдния министър Айелет Шакед, изисква организациите да предоставят детайли за държавите, които финансират дейностите им, ако е имало каквато и да е комуникация с официални представители на тези страни. Ако не направят това, глобата е 29 000 израелски шекела (около 13 300 лева). Служителите също така ще трябва да носят специални знаци, когато работят в израелския парламент.

Законопроектът преодоля първото сериозно препятствие в неделя, когато министрите в правителството се съгласиха с предвидените мерки по принцип, с което силно се увеличи вероятността те да се превърнат в закон. Очаква се, че предложението ще получи подкрепа от всички фракции в правителството, когато се стигне до крайното гласуване. Мерките са част от коалиционно споразумение между партията на Шакед „Еврейски дом“ (религиозна ционистка партия) и Бенямин Нетаняху. Опозиционните лидери се опитаха да окажат натиск върху премиера и коалиционните партньори да се спре гласуването.

Посланикът на ЕС в Израел наскоро проведе среща със Шакед, за да предупреди, че законопроектът може да подкопае имиджа на Израел на „демократична и плуралистична страна“, предадоха израелски медии. Служители на ЕС са цитирани да казват, че Израел трябва много да внимава, като въвежда в своето проспериращо демократично общество закони, които са отглас от тоталитарните режими.

Айман Одех, лидер на обединения фронт на израелските арабски партии в парламента, обвини правителството, че се опитва да заглуши критиката. „Правителството, ръководено от Бенямин Нетаняху, отрязва каквото е останало от демократичното пространство в Израел“, заяви той. „Правозащитните организации изпълняват изключително важна роля във всяко общество, което се стреми да бъде демократично, ето защо те постоянно се определят като врагове на израелския суверенитет.“

Зехава Галон, председател на опозиционната лява социалдемократическа партия „Мерец“, описа законопроекта като извънредно опасен. „Отвъд факта, че това е законопроект, който привидно си поставя за цел да увеличи прозрачността, той цели да лепне етикети на човешки същества“, каза той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.