Израелският домакин на Евровизия очаква Исландия да бъде наказана за показа на палестинския флаг

Израелският разпространител на състезанието за песни Евровизия заяви, че непозволеният показ на палестински знамена от исландска група би могъл да доведе до „наказание” от организаторите на събитието, съобщава Ройтерс.

По време на финала в събота, членовете на еклектичната пънк група „Хатари” показа знамето на Палестина върху шалове, които развя. Един от вокалистите, Клеменс Никуласон Ханиган, показа знака за победа V. Голяма част от публиката в Тел Авив отговори с неодобрителни възгласи.

В по-ранни изказвания в сайт на фенове на Евровизия Ханиган е критикувал израелските заселници и това, което той описва като „апартейд” в окупираните палестински територии.

Показването на знамето, за кратко излъчено на живо в 41 държави участници в състезанието, е единственото нарушение на шоуто, станало мишена на призиви за анти-израелски бойкот. Нарушението получи сериозно порицание от Европейския съюз за разпространение.

„Очевидно исландците ще бъдат наказани от Европейския съюз за разпространение, който никак не е толерантен към онези, които нарушават правилата му,” заяви пред Уайнет ТВ Елдад Кобленц, изпълнителен директор на израелското представителство на ЕСР.

Говорител на Съюза отклони директен коментар, като каза, че въпросът се обсъжда.

Освен това Съюзът позволява да се дисквалифицират състезатели, които не спазват изискванията за „неполитическо събитие”. Запитан какви други наказания може да има, говорителят заяви: „В миналото е имало финансови санкции за нарушение на правилата”. Не уточни конкретните суми в тези случаи.

Показването на палестинското знаме от заелите 10-то от общо 26 места финалисти, не впечатли Палестинската кампания за академичен и културен бойкот на Израел, която призова държавите да не присъстват на Евровизията в Тел Авив. Никоя страна не пропусна участие.

„Палестинското гражданско общество масово отхвърля подобни жестове на солидарност от международни артисти”, отбелязаха участниците в тази кампания.

Кобленц реагира по-позитивно към политическия показ от Мадона, чието многоочаквано участие с две песни на финала бе белязано от двама танцьори, които носеха израелското и палестинското знаме на гърбовете си и вървяха прегърнати.

„Много сме щастливи, че тя дойде, със сигурност в ситуация, в която много малко артисти са готови да дойдат в Израел”, каза той, като добави, че „може би е имала по-успешни участия”.

Мадона, която и преди е пяла в Израел и се занимава с еврейски мистицизъм, заяви в Туитър, че е благодарна „за възможността да разпространява посланието за мир и единство по света”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.