Израз на расово разнообразие и полово равенство е изборът на цветнокожата Камала Харис за вицепрезидент

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън избра сенатор Камала Харис от Калифорния за кандидат-вицепрезидент в надпреварата за Белия дом през есента, като изпълни обещанието си да избере жена за партньор. Дете на имигранти от Ямайка и Индия и активисти  за правата на чернокожите от 60-те години на миналия век, Харис се присъедини към демонстрациите на движението Black Lives Matter това лято

Така една от най-известните чернокожи жени в политиката става първият чернокож човек, който е номиниран за вицепрезидент от голяма партия. Харизматичният сенатор на демократите, бивш прокурор и първоначално съперник на Байдън за номинацията, има репутация на непоклатим антагонист на администрацията на Тръмп. Камара Харис застава срещу Тръмп, който често търпи критики, че е разпалил расовите разделения в Белия дом и по време на своята кампания

Изборът на Байдън идва в момент на протести в страната, породени от убийството на чернокожия Джо Флойд.

Предизборният му щаб обяви избора във вторник чрез съобщение на сайта си.

Изборът на Байдън на 55-годишната Харис дава широта на поколенията в кампанията му. Той също така е стратегическо решение на 77-годишния бивш вицепрезидент да се задържи твърдо в рамките на по-умереното крило на Демократическата партия.

Изборът беше направен въпреки месеците на натиск от левите фракции, които искаха Байдън да избере прогресивна звезда като сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс, а през последните седмици видни демократи лобираха за Карън Бас от Калифорния и бившия съветник по националната сигурност на Обама Сюзън Райс.

по материали на световните медии

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.