57 процента увеличение през 2017 г. на антисемитските инциденти в САЩ

Броят на докладваните антисемитски инциденти в САЩ през 2017 г. се е увеличил с 57 процента в сравнение с предходната година, съобщава вестник Ню Йорк Таймс, цитирайки доклад на Лигата против поругаването.

Докладът ѝ, публикуван във вторник, сочи, че през 2017 г. е имало 1896 такива инцидента срещу 1267 през 2016 г. Това е най-голямото увеличение на годишна база от 1979 г., когато Лигата против поругаването започва да събира информация за този род случаи.

Само веднъж след началото на отчитането организацията е фиксирала повече инциденти, през 1994 г., когато те са били 2066. Оттогава насам броят им, общо взето, намалява, с изключение на малки увеличения през 2014 и 2015 г. Но след 2016 се наблюдава рязко увеличаване на тези случаи.

Не е лесно да се определи на какво се дължи това увеличение, заявяват от организацията, но нейният представител г-н Грийнблат отбелязва три главни фактора: нарастващата способност на американските политика да разделя и противопоставя хората, тенденцията към насърчаване на екстремизма, както и ефектите, предизвикани от социалните медии.

Активизацията на крайно десните, включително на такива като феновете  на идеята за „превъзходството на бялата раса“ и на неонацистите, беше демонстрирано в събития като например тези, които станаха в Шарлотсвил през август м.г., когато беше убит човек, защото един бял расист се вряза в множеството протестиращи.

Отделен доклад на Лигата срещу поругаването, който беше публикуван миналия месец, констатира, че увеличението на активността на привържениците на идеята за „бялото превъзходство“ в кампусите на колежите, е от порядъка на 250 процента през тази академична година.

„Понижаването на нивото на вежливостта в обществото създава среда, в която нетолерантността може да процъфтява“, казва г-н Грийнблат. „И платформите на социалните медии“, добавя той, „позволяват  на отровата на предразсъдъците да нараства с голяма скорост и и да се разширява по един наистина безпрецедентен начин“.

Наблюдението на Лигата против поругаването, една международна организация, която се противопоставя на антисемитизма и на други форми на предразсъдъци, включва три категории: реч на омразата (1015 случая през 2017 г.1 нарастване с 41 на сто спрямо предишната година), вандализъм (952 случая, растеж с 86 на сто) и нападения (19 случая, намаление с 47 на сто). „Намаляването на броя на нападенията е единствената  добра новина в този доклад“, казва г-н Грийнблат.

За първи път от най-малко десет години, бяха регистрирани  антисемитски инциденти във всичките 50 щата. Случаите, станали в училища, са се удвоили – 457 при 235, а тези, които са станали в кампусите на колежите, са нараснали с 89 на сто.

Много инциденти включват нарисуваното на свастика на видни места в училищата или върху училищни принадлежности на ученици от еврейски произход.

„Увеличаването на изразяването на антисемитски настроения сред учениците и студентите е поразително по размера си“, добавя г-н Грийнблат.

„Децата повтарят това, което чуват в къщи“, казва той. „И това става в среда, в която публични фигури си позволяват да отправят антисемитски нападки“, добавя той и казва, че при тези условия няма място за изненада от това шокиращо увеличение.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.