Изследване: има връзка между гей браковете и спада на самоубийствата сред тийнейджърите

Възможно е да има връзка между легализирането на еднополовите бракове в САЩ и намаляването на дела на опитите за самоубийство сред тийнейджърите със 7%. Това е един от изводите от ново изследване, цитирано от Pink News.

Изследването, публикувано в педиатричното списание JAMA, се базира на данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в периода от 1999 до 2015 г. В него се отбелязва, че има спад на опитите за самоубийство сред тийнейджърите със 7 процентни пункта спрямо общия брой на тийнейджърите.

Сред гей момчетата, лесбийките и бисексуалните юноши обаче спадът на опитите за самоубийство е с 14%. От резултатите не става ясно дали решението на Върховния съд в полза на еднополовите бракове е свързано със спада, или по-скоро кампанията, довела до това решение.

„Става дума за ученици в гимназията, така че повечето от тях няма да се женят скоро“, каза авторът на изследването Джулия Рейфман, епидемиолог в института „Блумбърг“ на университета „Джон Хопкинс“. „И все пак, разрешаването на еднополовите бракове ограничава структурната стигма, свързана със сексуалната ориентация“, добави тя, като уточни, че тази тенденция би могла да се обърне, ако законите в подкрепа на ЛГБТ хората се премахнат.

„Всички можем да се съгласим, че ограничаването на опитите за самоубийство сред подрастващите е хубаво нещо, независимо от политическите ни убеждения“, заяви Рейфман. „Хората, които правят политики, трябва да си дават сметка, че политиките за правата на сексуалните малцинства могат да имат реален ефект върху душевното здраве на подрастващите“, каза още тя.

В множество щати беше въведено и анти-ЛГБТ законодателство, най-вече по отношение на трансжендър хората и правото им да посещават тоалетна в съответствие с пола, с който се идентифицират.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.