Резултати от изследване: ромите в Гърмен са крайно бедни, сред тях няма алкохолици, наркомани и изоставени деца

Сред жителите на ромската махала на известното село Гърмен, което неотдавна беше терен на антиромски демонстрации, няма алкохолици, наркомани и изоставени деца. Това са най-важните изводи от теренно изследване, инициирано от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и известната ромска НПО „Амалипе“, базирана във Велико Търново, съобщават от организацията.

В продължение на три дни – от 2 до 5 юли – смесен екип, съставен от сътрудници на ДАЗД и „Амалипе“, при участието и на социални работници от Гоце Делчев и Благоевград, е проучвал състоянието на ромския квартал „Кремиковци“ в село Гърмен.

Наблюдавани са всички семейства, които в този период са били в селото. Част от фамилиите са били в гората, за да берат гъби, което е основното препитание на ромите в това село.

В махалата живеят около 800 роми, съобщава проучването. Там за половин година – от януари 2015 до края на юни – са родени 47 деца, а в другите махали на селото новородените са само седем. В периода 1998 – 2015 г. в квартала са родени 380 деца. Така местните ромски семейства са измежду най-многодетните в България.

Мнозинството от ромите в махалата са с много ниска степен на образование.

В двете училища в селото се учат 202 ромски ученици, което е 70% от всички ученици в селото. Но по време на протестите в края на май и блокадата на квартала 137 от тях не са могли в продължение на доста дни да ходят на училище. Въпреки отсъствията на тези деца вследствие от физическото блокиране на района, социалните надбавки, които получават семействата им и които зависят от това дали учениците ходят редовно на училище, са спрени.

Както и в повечето „ромски училища“, обучението в училищата в село Гърмен не е на добро ниво, смятат по-голямата част от ромските родители.

Изследователите са проучили също и състоянието на междуетническите отношения. Изводът им е, че след конфликта в края на май те са силно изострени. Ромите упрекват местната управа, че бяга от проблемите с ромската махала „Кремиковци“ и по всякакъв начин се старае да не се ангажира с решаването им.

„След като предходното ръководство е издало удостоверения за търпимост на къщите, както и е продало парцели земя на собственици на къщите, настоящото ръководство не се е ангажирало с проблема и е оставило жителите без алтернатива“, съобщават от „Амлипе“.

В квартала има 134 къщи. Според изследователите къщите са малки много бедно обзаведени, в голяма част от тях има само по една стая за цялото семейство. В повечето къщи няма вода, хората носят вода от няколкото чешми в квартала. Вече са съборени няколко къщи, в които са живеели 15 деца със семействата си. Както се знае, общо 124 къщи са определени за събаряне. На 13 юли следва да бъдат премахнати още две къщи, в едната има бременна в осмия месец жена, в другата живее осемчленно семейство, а едното от децата е с 95% инвалидност. Единствените постоянни парични приходи на това семейство са тези, които получава бащата, който е личен асистент на неподвижното си дете.

Ако се съборят всичките 124 къщи, без покрив над главите си остават около 700 души, предупреждават от „Амалипе“.

Голямата част от ромите в квартал „Кремиковци“ са евангелисти, членуват в местната църква „Филаделфия“. Това е причината, според провелите теренното изследване, в квартала почти да не се пие и пуши и да няма наркомани и алкохолици, които са характерни за други места, в които хората са в крайна бедност. „При толкова много хора, ние не може да продадем и по каса бира”, казват собствениците на двата магазина в квартала, които са българи.

Изследователите и експертите, участвали в изследването, не са установили информация за болни от венерически болести на територията на квартала.

„Очевидна е добра грижа за децата, дори при много бедните семейства. Няма самотни родители, жителите на квартала държат на брака (по-точно: на съвместното съжителство), въпреки ранните бракове. Децата са добре обгрижвани и са обект на внимание и обич“, твърдят изследователите от „Амалипе“ и ДАЗД.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.