Изтеглена е датата за касационното разглеждане на казуса с Джок Полфрийман заради огромния обществен отзвук

Касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето – за 7 октомври.Това става с разпореждане на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия в касационния съд от днес, съобщи news.bg.

Припомняме, че първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Причината за промяна на датата и изтеглянето й напред във времето е „изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС“.

Затова и в заповедта се посочва, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове.

Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните.

В заповедта се посочва и че страните трябва да бъдат незабавно уведомени. Това са Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов, а препис от разпореждането трябва да се изпрати и на началника на Дирекция „Миграция“ за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание.

Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

Подписката в подкрепа на Български хелзинкски комитет инициирана от Сдружение за човешки права Маргиналия продължава. Измежду подписалите са Ивайло Дичев, Евгений Дайнов, Алексей Пампоров, Калин Янакиев, Александър Кьосев, Георги Лозанов, Красен Станчев, Анна Кръстева, Антоний Тодоров и още 50 други.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.