Извънредната ситуация не бива да се използва за чистки на журналисти

Споделете статията:

Коронавирусът  доведе до отстраняването на журналисти.  Водещите на предаването на БНТ “Култура.БГ” Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, продуцентите Николай Колев и Весела Петрова, както и Мирослава Иванова и Галя Щърбева от Нова телевизия, са оставени на “пауза”. Аргументът на Нова е икономически – налагали се съкращения. За БНТ генералният директор заявява пред Дневник “Промените ще са до края на извънредното положение”.

По този повод Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) излезе с позиция. В нея организацията казва ясно, че икономическите предизвикателства и извънредното положение не може да да се използват за чистки на журналисти, които изпълняват професионално задълженията си, но са се превърнали в неудобни за властта или за ръководството на медията. АЕЖ отправя въпрос към ръководството на телевизията по какъв начин е преценено кой от тримата водещи да остане в ефир. Ръководството на БНТ дължи обяснение, за да не останат съмнения, че действа пристрастно, настояват от журналистическата организация.

“Притеснително е до края на извънредното положение от ефира на Българската национална телевизия да бъдат свалени двама от водещите на предаването “Култура.бг”, а другият водещ да поеме всички предавания, включително и в ролята на изпълнителен продуцент” се казва още в разпространено до медиите съобщение.

Водещата Анна Ангелова от предаването остава единственият водещ.

Пред Дойче Веле медийният критик Георги Лозанов казва:” Както обикновено, кадровите промени в БНТ се извършват в режим на конспиративност, административна мъгла и коридорни разпоредби…Предаването “Култура.бг” поддържа критическа публичност, която в България се превръща във все по-трудно постижим журналистически лукс.”

В профила си главният редактор на Маргиналия Юлиана Методиева адресира  колегиалната среда в БНТ:

” В българските медии колеги предават колеги. Да седнеш на стола на Димитър Стоянович, Alexandra GiuzelevaВесела Петрова и Nikolay Kolev е буквален абсурд, липса на етика и зашеметяващ кариеризъм”.

Пълният текст на позицията на АЕЖ “може да видите тук

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.