Извънредно положение в Уисконсин заради расови бунтове

Споделете статията:

Губернаторът на Уисконсин Тони Еверс обяви извънредно положение заради расовите бунтове в 100 хилядния град Кеноша, в който полицията нарани сериозно 29-годишния афроамериканец Джейкъб Блейк.
В неделя полицаи стреляха 7 пъти в гърба на Блейк докато се опитваше да влезе в колата си, където бяха три от децата му /на 3, 5 и 8 години/ и оттогава протестите срещу расизма и насилието се възобновиха с нова сила. Свидетел разпространи в интернет видео от насилието.
За лечение и правна помощ на жертвата вече са събрани 650 хиляди долара за по-малко от ден. Певицата Карди Би, рапърът 50 цента, баскетболистът ЛеБрон Джеймс и други известни личности поискаха да бъде спряно полицейското насилие. Няколко демократи, включително кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън, осъдиха действията на полицията в Кеноша.
Още в неделя вечерта властите обявиха комендантски час, но протестите продължиха цяла нощ. Подпалени са коли, разбити са офиси. В Кеноша влезе и Националната гвардия.
Блейк е постъпил в болница в Милуоки в тежко състояние. Той е парализиран от кръста надолу. Направена му е операция, той е в реанимацията. Полицаите са отстранени от служба, тече разследване.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.