Известен карикатурист е уволнен заради подигравките му срещу Тръмп

Карикатуристът от Питсбърг Роб Роджърс смята, че най-вероятно е загубил работата си в „Питсбърг Пост-Газет” заради провокативните му карикатури на Доналд Тръмп, съобщава „Гардиън”. Договорът на Роджърс е прекратен в края на миналата седмица, след като шест поредни карикатури не са му били публикувани и работодателят му опитал да промени условията на трудовите им отношения.

Последната карикатура на Роджърс представя дебел човек символизиращ САЩ, набит на кол, на който пише „търговска война”. Човекът размахва американското знаме и казва: „Вземете това, Канада, Мексико и Европа.” След уволнението му Роджърс рисува Тръмп, който се здрависва със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и казва: „Вие сте толкова талантлив и хората ви обичат, вижте как се смеят!” Ким стои върху купчина черепи.

„Потискането на словото не е хубаво нещо”, казва Роджърс пред „Гардиън”. „Трябва да се чуват различни гласове, а сега във вестника се чува само един, а това погазва свободата на пресата – особено, когато словото се потъпква заради президента.”

Напускането на Роджърс отприщва гневна реакция от страна на феновете му, включително кметът на Питсбърг, Бил Педуто. В свое изявление той казва: „Подобен ход от страна на ръководството на „Питсбърг Пост-Газет” е разочароващ и изпраща грешно послание за свободата на пресата във време, когато тя е под обсада.”

Кметът споделя, че познава Роджърс отдавна и, че не е спирал карикатуриста да го критикува с изкуството си.

„Точно това е времето”, добавя кметът, „когато защитаваната от конституцията свобода на словото – включително на критици като Роб Роджърс – трябва да бъде почитана и  подкрепяна, а не наказвана за това, че си върши работата. Подобно решение и то един ден след като президентът на САЩ заяви, че „новинарските медии са най-големият враг на страната”, задава нисък стандарт в 232-годишната история на вестника.”

След като напуска вестника, Роджърс пише статия в Ню Йорк Таймс със заглавие: „Бях уволнен, защото се подиграх на Тръмп”.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.