Известен социолог настоява заради Covid-19 правителството да създаде Единен информационен център

Искане за  ЕДИНЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР и страница в интернет с динамични данни за брой тествани, брой позитивни, брой починали, поиска социолога от БАН Алексей Пампоров. Това той съобщи на личната си страница във фейсбук.

В момента има закъснение на сайта на СЗО по отношение на данните за България и това поражда основателен страх от скриване на информация, казва Пампоров. И още:

Направете ЕДИНЕН ИНФОРМАЦИОНЕН НОМЕР – голяма част от възрастните хора и хората в отделечените места нямат достъп до интернет. Трябва да има номер на който да могат да се обаждат за информация, инструкции и психологическа подкрепа.

Оповестете МЕХАНИЗЪМ ЗА СОЦИАЛНА ПОДКРЕПА и неутрализиране на икономическите последици, като ясно посочите какви данъчни облекчения се предвиждат, как ще бъдат покрити възнагражденията и социалните плащания, как ще бъдат компенсирани работодателите и малките предприемачи. Работете с ясна мисъл за следните елементи:
– Никой не иска да загуби жилището или бизнеса си
– Енергоснабдяване, водоснабдяване и топлофикация могат да издържат само известен период, който – макар и малък – е по-дълъг от този на някои индивидуални домакинства
– Банковият сектор е зависим от плащанията по кредити и ипотеки, но трябва да се гарантира сигурността на хората и сигурността на банките, а не да се вкарва населението в нови кредитни схеми и финансови пирамиди
– Работодателите имат нужда от своите работници, а работниците нямат сметка да фалират работодателите и вероятно може да се постигне консенсус – ако държавата поеме ясен ангажимент към всички (а не само към избрани фирми или сектори).
– Някои засегнати сектори могат всъщност да са полезни в Извъредна ситуация. Западният опит показва, че хотелите са добри за зони за карантина и лечение, а ресторантите могат да осигуряват кетъринг. Целта ще бъде да има места за болните и заразените от една страна и да не фалира бизнесът от друга.

Въведете ЕДНОЗНАЧНА КАРАНТИНА – това означава да дадете дефиниция на „санитарен капацитет“ (т.е. колко човека могат да влязат едновременно в магазин, аптека или друго обществено място), както на „санитарен радиус/периметър“. Заради някои публикации в интернет, хората са склонни да спазват около 1.5 м разстояние (т.е. радиус), което би означавало напр. 1 човек на 7 кв. м. площ (капацитет). В това отношение е важно да се подчертае, че Светият синод на Българската православна църква в момента извършва системно престъпление срещу карантината, като допуска литургии и още повече причастяване с една и съща лъжичка. Нали разбирате, не е нормално да очаквате, че няма да се храним в ресторант – където приборите се мият с гореща вода след всяка употреба, че няма да седим на съседни пейки в парка, но ще можем да се тъпчем в редица, в затвореното пространство на църквата. Много е важно в това отношение да си дадете сметка, че не става дума за въпрос на вяра. Ватиканът е затворен. Месата се предава онлайн, а изповед се прави по телефона. Мнозина тук казват: „Вярата ще ни спаси“, но тогава трябва да имат вяра и да останат в дома си, където да се помолят заедно със своите близки, защото сам Христос е казал: „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“(Мат. 18:20).

В България има едни 15% или 20% от децата, които нямат достъп до интернет, компютри и смарт устройства в дома си. Така рискуваме да увеличим социалното неравенство и рязко да повишим дела на отпадналите ученици от 20 000 на 60 000 за дадената година. Необходимо е да се потърси механизъм за обезпечаване на тези деца с електронен достъп до учебното съдържание – чрез устройства или мобилни екрани. Като се използват механизми за гаранция чрез родителите, както и ограничаване на интернет достъпа до целеви сайтове (за да не се злоупотреби с устройствата).

от блога на автора

Препечатваме със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.