Известен учен уличава откровените лъжи на бивш служител на Недим Генджев

Днес в.“Дума„, орган на БСП , привежда думите на Николай Панков – бивш шеф на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет по времето на Недим Генджев. Според Панков Главното мюфтийство печели над 30 млн. лева от ренти и наеми на притежаваните от него 4 700 имота. Опозиционният вестник  цитира коментара пред бтв на Панков, според който  по-голяма част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите за наем се взимали на ръка.
„Сегашният мюфтия е бил агент на службите с името „Андрей“. Той бил свързан с групировката „Мюсюлмански братя“ , посочи още бившият шеф на кабинета Недим Генджев.

По този повод известната изследователка на малцинствата и преподавател в НБУ по антропология, проф. Евгения Иванова, член на Обществения съвет на Маргиналия, изпрати до водещия на сутрешния блок „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Ето писмото:

„Здравейте, Антон,
Пиша Ви по повод лъжите, които тиражира във Вашето предаване „началникът на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет“. Въпросният господин е началник на някакъв кабинет, може би частно съществуващ и оглавяван от Недим Генджев. Председателят на легитимния в момента Висш мюсюлмански духовен съвет се казва Ведат Ахмед. Самият Генджев – след официалния край на службата си в МВР – е назначен за районен мюфтия на Кърджали през 1986, а през 1988 – за главен мюфтия. Това става ясно от секретното писмо на тогавашния МВР-министър Георги Танев (извършителят на „възродителния“ процес) до Политбюро, с което Генджев се препоръчва, защото „безрезервно, с ясно класово-партийно и национално съзнание подкрепя възродителния процес“. (Централен държавен архив, фонд 1б, опис 63, архивна единица 95, лист 1-6) Писмото е от 08.07.1988.
Колкото до участието на Мустафа Хаджи в някакъв семинар на „Мюсюлмански братя“, финансиран от „забранената фондация Иршад“ през 1997, Ви изпращам едно Решение на Международния съд в Страсбург по делото на Даруиш ал-Нашиф[1], експулсиран от България именно заради организирането на този семинар. В Решението много подробно е описана жалката мотивация на българското правителство за незаконното експулсиране на ал-Нашиф, заради което българските данъкоплатци са осъдени да му заплатят солидна сума.  Самият Мустафа Хаджи (като току що избран Главен мюфтия) участва във въпросния семинар.
Фондация „Иршад“ не само никога не е забранявана, но именно през 1997 извършва редакцията на преведения от Цветан Теофанов Свещен Коран, ползван и до днес от мюсюлманското изповедание – за разлика от превода на Недим Генджев.
Нямам намерение да вземам отношение към не особено чистоплътния казус с „амнистираните“ дългове, вече отказах няколко интервюта. Изпращам Ви документите, за да реагирате по някакъв начин (ако намерите това за уместно) на такива откровени лъжи, които нагнетяват и без това не особено ведрите ни напоследък междурелигиозни отношения. А и – защото бяхте много добър студент.
Поздрави
Евгения Иванова

[1] Решението се пази в редакцията

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.