Известният български милионер и благотворител Шефкет Чападжиев е удостоен с най-високото отличие Златна лаврова клонка

Снощи на специална церемония  известния български милионер и благотворител Шефкет Чападжиев бе удостоен  с най-високото отличие на Външно министерство Златна лаврова клонка за цялостната му родолюбива дейност, за оказваната подкрепа на българските граждани живеещи в района на Чикаго, за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод 80 годишния му юбилей.

До настоящия момент, тази висока награда е била връчена в САЩ само на 4-5 човека, сред които са Хилари Клинтън, Джон Байърли.

„Прогонен от комунистическия режим далеч от България, почетен гражданин на Чикаго от десетилетия, Шефкет дари в началото на 2019 година 1 милион долара на болницата в родния си Мадан. Това е поне стотното му дарение, откакто аз го познавам. И винаги, бих казала, по американски, даренията му са добре премислени – всички да имат достъп до тях. Независимо дали са християни или мюсюлмани, руси или тъмнокоси, без значение коя партия подкрепят“ написа снощи в профила си известната журналистка Нери Терзиева.

Всички български политици, общественици, спортисти, журналисти и приятели биват посрещани от Шефкет Чападжиев в апартамента му в небостъргача „Джон Хенкок“ в Чикаго или в къщата му във Флорида.“Единствено Желю Желев не е искал нищо от мен“, споделя с усмивка преди години пред медиите бизнесменът.

През 2009 година документалистката Иглика Трифона заснема филм за Шефкет. Той разказва за съпругата си и двете им дъщери , както и за сина им, болен от церебрална парализа.

Шефкет Чападжиев  с псевдоним Чап е известен със своята благотворителна дейност най-богат български емигрант в САЩ.
С кораб заедно с Хамид Русев  Шефкет пристига в Ню Йорк. Слизайки на пристанището той има в джоба си 75 цента. Започва работа като разносвач на олио по улиците, след което работи във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, а след това и в малка печатарска компания. Пет години по-късно купува на старо три машини за сгъване на хартия и с това открива първата си фабрика.
Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Държи много апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка. Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и на родния град Мадан. Известен е като първият българин, който е платил 200 000 долара, за да лети в Космоса. Голям дарител е на църковната българска общност в Чикаго, на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства бе поставен бюст на Алеко Константинов в Чикаго, както и няколко години бе поддържан първият български клуб в града, пише БТА.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.