Известният руски правозащитник Владимир Кара-Мурза младши ще получи световна „Премия за смелост“

Споделете статията:

Коалиция от 25 неправителствени правозащитни организации от Русия и Европа съобщава, че е номинирала руския журналист, правозащитник и дисидент Владимир Кара-Мурза младши за лауреат на наградата „Премия за смелост“ за 2018 г., съобщава сайтът на РадиоСвобода“ и други новинарски източници.

Връчването на наградата ще се състои на 20 февруари т.г. в Женева, по време на 10-тата Женевска среща на високо равнище за права на човека и демокрация. Това е световен форум на лидерите на правозащитните движения в много страни, както и на бивши политически затворници. Срещата ще се открие на 20 февруари в европейското седалище на ООН в Женева, Двореца на нациите. Очаква се Владимир Кара-Мурза младши да произнесе реч пред дипломатите, правозащитниците, студентите и журналистите, пристигнали за срещата от много страни от цял свят.

Владимир Кара-Мурза младши е заместник – председател на общественото движение“ „Открита Русия“, основано от намиращия се в изгнание бивш собственик на нефтения концерн „Юкос“ Михаил Ходорковски, който излежа десет години в затвора по обвинение в стопански престъпления, което по цял свят е смятано за предлог за разправата с него поради съпротивата му срещу режима на Путин.

Освен това Кара-Мурза младши е и известен журналист, активен борец за демокрация  и е автор на няколко книги. Той е председател на фонда „Борис Немцов“, опозиционен политик и борец за права на човека и демокрация, убит през 2015 г.

По-рано Кара-Мурза е говорил също така пред парламентаристи в различни страни от Европа и Северна Америка. Той има много голяма заслуга за приемането в САЩ на „Закона Магнитски“, както и на аналогични закони, приети в Канада, Великобритания, Естония и Литва.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.