Изявление на арестувания украински режисьор Олег Сенцов пред съда

Публикуваме превод на изявлението на украинския режисьор Олег Сенцов пред съда. Както Marginalia вече писа, Сенцов беше арестуван в Крим по обвинение, че е терорист. Изявлението е публикувано на сайта на руския телевизионен канал „Дождь“. Преводът е на Емил Коен.

Искам да заявя, че никога не съм участвал в „Десен сектор”, не съм организирал никакви терористични групи и терористични актове на територията на Крим. Смятам деня 9 май за свят ден за всички славяни, паметниците, свързани с този ден, считам за свещени, поради което обвинението в опит за взривяване на тези паметници намирам не само за необосновано, но и оскърбително.

Не се признавам за виновен за посочените престъпления, смятам, че делото е фалшифицирано и че е политическо, тъй като всичко в него се основава на показанията на двама заподозрени, които в началото бяха изтръгнати от тях след мъчения, а сега те не могат да се откажат от тези обвинения, защото са им обещали по-леки наказания. В началото и мен също ме измъчваха. Бях арестуван не на 11 май, а на 10 и преди официално да ме разпитат в Симферопол, ме измъчваха, биха ме, унижаваха ме. Всичко това беше с цел да получат показания срещу ръководствата на Майдана и на Украйна. Искаха от мен да призная, че те са били поръчителите на тези престъпления. След като отказах, ми заявиха, че аз ще бъда назован като организатор на тези престъпления в съда и към мен ще бъдат отправени обвинения, по които наказанието е по-тежко.

Искам да кажа, че не планирам да мия прозореца в килията си в затвора „Лефортово”, нито да пуша на шестия етаж на сградата на Следствения комитет. Нито пък имам намерение да извърша каквито и да са други действия от суициден характер, защото ме заплашваха и в този смисъл.

Също така искам да протестирам срещу опитите да ме лишат от украинско гражданство. Както бях, така и си оставам гражданин на Украйна. Не признавам анексията на Крим и окупацията му чрез сила от страна на Руската федерация. И смятам за недействителни всички договори, които сключва нелегитимното правителство на Крим с Руската федерация. Не съм крепостен, мен не могат да ме предадат на друга държава заедно със земята. Никакви молби за отказ от украинско гражданство и за приемане на руско не съм писал.

Нямам никакви илюзии за руската правосъдна система, затова съм готов за присъда от 20 и повече години затвор.

По повод доводите на следователя за нуждата от експертиза, искам да кажа, че по време на време на неофициалните разпити до мен допираха различни предмети. Те вероятно ще бъдат приобщени към делото в качеството на доказателства, защото не може да се разчита само на свидетелски показания, само с тях не можеш да стигнеш далеч.

Следствието твърди, че съм бил предупреден ден предварително за ареста на активистите. Мога да кажа, че тогава ми позвъни Афанасиев (един от другите арестувани, бел. пр.), очевидно силно разстроен, покани ме на среща, а аз не отидох, защото разбрах, че той е заплашван. Но въпреки това останах в града още ден и половина, докато не бях арестуван, защото се опитвах да помогна на своите активисти. Когато ме арестуваха, узнах, че се дават показания против мен и в тях се твърди, че аз съм организатор на тези акции – бях много учуден.

Смятам, че съм невинен и затова трябва да бъда освободен от ареста и изпратен в родината ми.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.