Йерусалим: междурелигиозна молитва за края на пандемията от Covid-19

Междурелигиозна молитва за края на  пандемията от Covid-19 се проведе в Йерусалим,съобщава vaticananews .

Кметството събра духовните водачи на трите аврамитски религии – християни, евреи и мюсюлмани – заедно с представители на други вероизповедания. След приветствието на кмета на града, духовните водачи от различните религии пожелаха всеки един да отправи молитва на висок глас. За християните думата взе Гръко-православният патриарх Теофил  ІІІ. След това последва момент на мълчалива молитва, в която всеки един се моли според своята традиция.

„Аз лично се молих с молитвата „Отче Наш“, молитвата, на която ни научи Исус и, съдържаща прошението „избави ни от злото“, и която вярвам е най-ефикасната в този момент“, посочва кустодът на Светата Земя, отец Франческо Патон, който взе участие на молитвената среща. На събитието освен Апостолическия администратор на Латинската патриаршия на Йерусалим, бяха също Арменският патриарх Нурхан Манугян, главният равин на евреите сефардити на Йерусалим Шломо Моше Амар, главният равин на евреите ашкенизити на Йерусалим Арие Штерн, така както и друзкият духовен водач Шейх Мауфек Тариф и представителите на исляма Шейх Мухамад Кеван и Шейх Ател Атраш.

„Откакто съм тук в Йерусалим това е първият път, в които бе поискано от нас да се съберем заедно, и в зачитането на собствената вяра, да се молим на Бог да спре пандемията“, поясни кустодът. „ От нас, ръководителите на църквите, носещи отговорност за Божи Гроб, се очаква това. Помолихме всички чеда Авраамови и вярващите от другите религии да се съберат, за да се молят и изпросят края на пандемията. “.

„Йерусалим – изтъкна кметът на Йерусалим Моше Лион – е Свет за целия свят и ние дойдохме тук поради един общ проблем. Няма значение дали сме християни, евреи или мюсюлмани. Молим се на Бог, за да ни помогне и няма разлика между хората. Надявам се това, което направихме днес да помогне за изчезването на коронавируса по целия свят“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.