#jesuischarlie

Днешният атентат в Париж, отнел живота на 12 души, е жесток и недопустим акт на насилие. Той не може да остави равнодушен никого. Но за нас, журналистите, обединени в Мрежа Свободно слово, атаката срещу редакцията на „Шарли ебдо“ е два пъти по-тежка, защото е удар по една от основополагащите ценности на европейския дух – свободата.

Защото убийството на 12 души, повечето от които наши колеги, е покушение срещу свободата на мисълта и словото в името на които ние работим и живеем.

Няма мотив, който да оправдава убийството на думите и образите.

Затова днес и утре и през всички следващи дни ние сме „Шарли Ебдо“.

Тях вече ги няма, но ние оставаме. Така оцеляват журналистите!

(Декларация на Мрежа за свободно слово.)

#jesuischarlie („аз съм Чарли“)
12 души, сред които четирима от най-известните френски карикатуристи и журналисти, са убити от в редакцията на сатиричния вестник „Шарли ебдо“ в Париж. Нападателите са били трима маскирани и въоръжени мъже, съобщи Асошиейтед Прес. Сред жертвите е редакционният директор и известен карикатурист Стефан Шарбоние – Шарб.

Според свидетели при насилственото влизане в редакцията на вестника „Шарли Ебдо“ терористите са викали „Алаху акбар!“ („Аллах е велик!”). Те са говорили на безупречен френски. Корин Рей, карикатуристка, която е била принудена от нападателите да ги пусне в сградата, твърди, че ги е чула да споменават принадлежността си към „Ал Кайда“.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Барак Обама и Владимир Путин заклеймиха извършителите, но актът беше поздравен от поддръжниците на Ислямска държава.

На видеоклип, заснет в близост до сградата на редакцията, се чува, че нападателите викат на френски „Отмъстихме за пророка Мохамед! Убихме Шарли Ебдо”. На друг клип се виждат двама стрелци в черно, които откриват огън по една от улиците. Според анализатора на групите за сигурност Стратфор, те изглеждат добре обучени, което се вижда от начина, по който боравят с оръжие, движат се и стрелят.

Както Ал Кайда, така и Ислямска държава многократно са заплашвали Франция. Само минути преди нападението „Шарли Ебдо“ публикува в Туитър карикатура на лидера на Ислямска държава, който отправя новогодишни си поздравления. Вестникът многократно е получавал заплахи заради карикатурите на пророка Мохамед и други сатирични рисунки. През 2011 г. редакцията му беше запалена заради корица на изданието с карикатура на пророка. Почти година по-късно вестникът отново публикува карикатури на Мохамед, навличайки си гнева на мюсюлманския свят, защото ислямът забранява публикуването на изображения на пророка.

Друга рисунка, публикувана в тазседмичния брой на вестника и озаглавена „Все още няма нападения във Франция”, представлява джихадист, който казва: „Само почакайте – до края на януари ще изпълним новогодишните си пожелания”. Художникът на зловещото предсказание е Шарб.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.