Йонко Грозев е кандидат за български съдия в Европейския съд по правата на човека

Правозащитният адвокат Йонко Грозев е кандидат за български съдия в Европейския съд по правата на човека. 13 души са подали документи за конкурса за български съдия в ЕСПЧ, съобщи Министерството на правосъдието.

Изискванията към кандидатите са да имат най-малко 12 години юридически стаж, високи морални и професионални качества, отлично владеене на френски или английски език, познания по международно право.

Освен Грозев, за поста се кандидатират Николай Енчев, Илиана Балтова, Катерина Йочева, Георги Керелов, Ангел Анастасов, Георги Леков, Ана Миленкова, Виктор Соловейчик, Искра Александрова, Мая Русева, Пламен Борисов и Таня Куцарова.

Йонко Грозев е спечелил ключови правозащитни дела в съда в Страсбург, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, вероизповеданията, сдружаването. Той е адвокат и по делото на руската момичешка група „Пуси Райът”. Юристът е възпитаник на престижното Harvard Law School. Един от основателите на БХК и директор на програмата за правна защита на организацията от 1995 г. до 2005 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.