Йордания: Програма за правата на човека ще бъде включена в полицейското обучение

Споделете статията:

Правителственият координатор по въпросите на правата на човека в Йордания Базел Тарауне заяви в понеделник, че кабинетът му приема нови инструменти за гарантиране на интегрирането на понятията за правата на човека в полицейските сили, съобщи националната медия  „Йордан Таймс”

“Като част от постоянното въвеждане на  реформи в тази посока в Кралството е и стратегията за правата на човека. Офисът ни следва ангажимента на Департамента  за обществена сигурност относно прилагането на най-високите стандарти за правата на човека, в това число и на  полицейските управления” заяви Тарауне пред “Йордан Таймс”.

Тарауне отбеляза, че “неговият офис е определил награда, която ще бъде връчена на полицейски управления, които демонстрират най-добро разбиране на концепциите за правата на човека”. Според  Тарауне “Това е един от начините за по-нататъшно разпространение на културата на човешките права сред нашите полицейски сили и в същото време насърчаване на полицейските участъци да подобрят своите резултати”.

Преминаването през новата учебна програма за човешки права ще бъде необходимо условие служителите да „преминават  на следващ ранг в кариерата си”.

Тарауне подчерта, че програмата не цели превенция на предполагаема полицейска бруталност и насилие , а е просто “част от нашите непрекъснати усилия за разпространение на културата на човешките права и защитаване достойнството на нашите граждани”.

Създаден през 2014 г., в офиса на правителствения координатор, работи екип от над 90 “служителите за връзка”, които докладват директно на Министър- председателя на Кралството. Тяхната задача е да проучат и да отговорят на жалбите, свързани с правата на човека, подадени от обществеността. Офисът се занимава не само с груби нарушения на правата на човека, като твърдения за трафик на хора насилие в затворите, но  и с въпроси като годността на питейната вода в училищата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.