Блокираха и ромския квартал в Брестовица

След разговор с директора на ОДМВР-Пловдив – ст.комисар Йордан Рогачев, е взето решение и се затвори квартала в Брестовица, където живеят фамилиите с регистрирани 13 души заразени с коронавирус, съобщи областният управител Дани Каназирева. Блокадата ще продължи,  докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.

Жителите на махалата са дисциплинирани, улиците там са чисти и поне през последните няколко дни спазват мерките“, твърди един от продавачите в центъра на селото. Той допълни, че по-голямата част от клиентелата му е именно от малцинството, като след потвърдените случаи в квартала са започнали да се запасяват с хранителни продукти, пише Plovdivnow.

Самата обстановка в махалата е била спокойна. А хората са по домовете си. Жители на етническия квартал също потвърдиха, че през последната седмица униформените често посещават селото, като вече се носят слухове дори за обособяване на КПП-та на ромската махала.

„Ние работим предимно на полето. Днес обаче не ни пуснаха да излезем от селото, за да отидем на нивата“, сподели местна жителка, загрижена за препитанието на тримата си ученици.

Те потвърдиха информацията, разпространена от жителите на Перущица, че от няколко дни насам жителите на махалата, които работят в шивашкия цех не биват допускани да влязат в предприятията

По-рано днес председателят на Националния оперативен щаб  ген. Мутафчийски, съобщи, че в Брестовица има огнище на заразата с общо заразени 13 души. Единият от съобщените починали през изминалите 24 часа е именно от това огнище.

Става въпрос за две семейства.Член на едно от тях се е завърнал от Германия.  И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.Брестовица е в пловдивската община Родопи.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.