Мюсюлманинът Нури помогна на Митко от Пловдив

 

Историята с Митко, нападнат брутално от собственик на заведение, който вече е с обвинение в съда, има няколко сериозни проекции. Етническата толерантност, с която Пловдив е известен в миналото и която днес е поизбледняла, бе осветена ярко от акцията на младите хора в Капана. Акцията е история за нетърпимостта към арогантното поведение, за бедността и самозабравянето. История за справедливото възмездие, в която място има и египтянинът Нури. Той всеки ден храни бедни хора в заведението си в Пловдив. Сега ще подпомогне с 10 000 лева и Митко, който беше брутално нападнат в Капана, разказва Дойче Веле.

Нури е мюсюлманин, най-малкият от трима братя в семейството на майор от египетската армия. Майка му работи в Министерството на висшето образование. Отрасъл е на остров в Нил, а съвсем наблизо живеел легендарният египетски актьор Омар Шариф. Именно той се превръща в ролеви модел за малкия Нури, който го вижда как седи на земята и се храни с работниците на улицата, а после раздава на всички пари. Така философията на Омар Шариф се превръща и в негова философия. Когато започва да печели първо от египетския си ресторант в Пловдив, а после от своя гурме бургер бар, Нури започва да храни безплатно хора, които са изпаднали в нужда. Прави го и до днес – всеки ден. Без шумни медийни акции и реклама, както правят други веднъж в годината. Табелата за безплатното хранене е част от външното оформление на малкото заведение. И хората я знаят.

Нури и Петър, който е дясната му ръка в заведението

Освен с храна, той подпомага и с малки суми. Заведението му е в района на Медицинския университет, затова там се хранят и много студенти. Повечето си плащат, но тъй като студентският живот рядко е охолен, някои прибягват до милостта му. Тук идват да хапнат всякакви бедни хора. И ги обслужват като всички. Разлика няма, нито някаква извънредност. Защото се случва всеки ден.

Продължението на историята с жеста на Нури също се следи с интерес. И сега всички очакват да видят какво ще направи Митко с парите, които Нури иска да му дари. В социалните мрежи столипиновци предупреждават Митко много да внимава, да не бъде несериозен и алчен, да оползотвори сумата за нещо полезно.

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.