Защо Ваня Милева не успя да осъди правозащитниците от Маргиналия и БХК, обвинени в тормоз и дискриминация спрямо нея

Споделете статията:

Публикацията “Отворено писмо на правозащитници: Българската държава да поеме категоричен ангажимент за изграждане на ефективна система за закрила на децата“от миналата година стана причина да бъде заведено дело срещу неговите автори – Юлиана Методиева(Маргиналия) и Красимир Кънев (БХК). Жалбоподателката Ваня Милева смяташе, че някои твърдения в тази публикация представляват дискриминация по убеждания и заплаха за равенството на българските граждани в третирането и във възможностите за участие в обществения живот в страната. Милева пише в жалбата си до Комисията за защита от дискриминация(КЗД), ‘че се дава възможност за изразяване на едностранчиви, манипулативни и авторитарни твърдения.

Статията е написана в резултат на повишената агресивна реторика на членовете на Сдружение РОД спрямо застъпниците на проекта за Националната стратегия за детето и раздухването на заплаха от “норвежците”, провидяна от сериозен процент родители в нея.

Ето акценти от нея:

” Дървета и огради в София и в други големи градове на страната са „украсени“ със самоделни плакати с лика на Джордж Сорос и надписи, инсинуиращи, че организациите, спонсорирани от него, „започват кампания за отвличане на деца от българските семейства“ и призиви: „Ако не дойдеш да протестираш днес, те ще дойдат да вземат детето ти утре“. В пощенските си кутии софиянци и жителите на други големи градове намериха листовки с подобно съдържание и с призиви за забрана на неправителствени организации”.

“Твърденията на нейните организатори за произволно отнемане на деца от техните семейства, за насърчаване в българската образователна система на сексуалните перверзии, за реинстуционализиране на деца с цел промиване на техните мозъци в духа на „джендър-идеологията“ и други нелепости, уж съдържащи се в проекта за Национална стратегия, бяха нееднократно опровергани от компетентни експерти”, казват правозащитниците.

Четвърти специализиран постоянен заседателен състав на КЗД на основание чл.65 и чл.66 от Закона за защита от дискриминация реши, че Сдружение „Маргиналия“/представлявано от Юлиана Методиева/  не е извършил тормоз и подбуждане към дискриминация по признак „убеждения“ по отношение на Ваня Милева. Аналогично е решение на КЗД и за БХК, срещу който има идентични обвинения.

В решението се посочва,че твърденията за тормоз и подбуждане към дискриминация спрямо Ваня Милева не са подкрепени с никакви доказателства.

Ваня Милева не е декларирала, че е член или последовател на конкретна общност или група, с които споделя общи убеждения. Агитационните материали, визирани в становището на БХК и Маргиналия се достъпни на интернет страницата на сдружение „Родители обединени за децата”, на което тя не е учредител или член.

Като се позовава и на чл. 10 от ЕКПЧ „всеки има право на свобода на изразяването на мнения”,съставът счита, че не всеки спор , междуличностен конфликти и дори не всяко неравно третиране, може по дефиниция да се счита за акт на дискриминация.

“В призивите на правозащитниците не се визира конкретна група, обединена с общ признак, както и липсва засягане на равно третиране, тъй като всички следващи се от изказванията действия са в правомощията на държавни органи. По аргумент reduction ad absurdum обратното би означавало, че приемането на законодателство е от компетентността на правозащитните организации”, се казва още в Решението на КЗД.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.