Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София?

ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция.  „Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха“, пише Дойче Веле. Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание – да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство.

Дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване, пита още медията. И цитира коментатори:„Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече“.

Цитирани са и други мнения. „В действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси“, казват експерти. Повечето предупреждават, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

Какви са били предложенията на Зоран Заев според български медии:

Македонският премиер е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

В позицията на МВнР се подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

със съкращения

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.