Какво още (не) знаем за самоубилия се в ДАНС член на БНС, организаторът на Луковмарш?

Цял боен арсенал – голямо количество оръжия и боеприпаси, са открити при обиск в дома на 59-годишния Емил Крумов, който преди два дни се самоуби в сграда на Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщиха от Софийската районна прокуратура, информира dnes.bg

Преди два дни Крумов бе извикан в ДАНС на разпит във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на Българския национален съюз (БНС) и на „Луковмарш“, за която Маргиналия писа – виж тук.

Преди да мине през металдетекторите за стандартна проверка на личните вещи на призования, перничанинът вади от дрехите си незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие и се е самопрострелял. Починал е на място.

 

 

От националистическата организация БНС съобщиха, че преди около 8 години Крумов се е оттеглил от активна дейност, макар да е останал член „на хартия“.

59-годишният Емил Крумов е дългогодишен служител на БДЖ. Работел е като маневрист на Централна гара в София и винаги е ходел с камуфлажно облекло разказват негови колеги. Според тях, перничанинът е имал разрешително за оръжие. Не е бил семеен, живеел с майка си, която починала преди години. . „Медицинските му документи са изрядни“, категорични са от БДЖ.  За последно е бил на психотест през май 2019 г

У него са открити пистолет със заличени номера и два пълнителя, а по-късно при последвалия обиск в дома му, криминалистите са открили оръжията, а между тях снимка на Адолф Хитлер.

Перничанинът, за когото стана ясно, че всъщност е мъжът, който през 1981 г. отвлича пътнически самолет на БГА „Балкан“ по линия София-Варна, е редови член на Българския национален съюз. Пред Нова неонацистът и бивш лидер на БНС Боян Расате казва за Крумов: „Той отговаряше за разпространението на рекламни материали и пропагандата в район Перник. Изпълняваше задачите си, беше съвестен човек. Напълно е възможно да е настанала суматоха, разправия“.

Колегите на Крумов от БДЖ разказват, че след похищението на самолета 17-годишният Емил не е лежал в затвора. Бил е държан около половин година в следствения арест, но след това е освободен.

От организацията Антифа -България припомнят, че лидерът на Луковмарш Звездомир Андронов е собственик на фирма Екстендид ЕООД с търговска марка Бранник. Дейността на Екстендид ЕООД е търговия с тактическо облекло, обувки , аксесоари, включително и чрез онлайн магазин. Бранник е eдна от най-яростните фашистки организации между 1941-1944 година, създадена по образец на хитлерюгенд от кабинета на Богдан Филов.

Фирмата ЕООД „Екстендид“ беше резервирала зала за международна среща на крайни неонацисти в София за създването на съюз „Крепост Европа“ – вж тук

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.