Какво означава протестът в Габрово след като 100 деца ги е страх да отидат на училище, а цял един етнос бяга от града

Тримата роми остават в ареста за постоянно след побоя над продавач в Габрово, за което Маргиналия писа  – тук и тук Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Голяма част от ромските семейства временно са напуснали Габрово. Вече втори ден почти няма ромски деца в училищата, съобщиха от Център Амалипе.

„Над 20 години наблюдаваме този процес, при който част от циганското население в България все повече се дезинтегрира от обществото. Повече от 20 години сме свидетели на това как държавата има една сбъркана визия за интеграция на циганите. Под „интеграция“ се разбира не да научиш онази част от ромско население, което се самоизолира, гетоизира и маргинализира, да се ограмотява, да спазва правилата, да се впише в обществото, а се опитваш 25 години да убеждаваш българите, че трябва да търпят“. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР по повод случая в Габрово.

„Не знам какъв човек трябва да си, за да участваш в това. Протести срещу пришълци, които пиели бира по градинките и чупели пейки, обирали гробовете, завършват с погроми срещу хора, които ходят на работа, а децата им на училище? Някой го нарече „агресия срещу липсата на правила“. Продължавам да не разбирам какво означава „агресия срещу липсата на правила“, при която 100 деца ги е страх да отидат на училище, а цял един етнос бяга от града. Габровци били ядосани, че градът им вече не бил като преди. Е, сега съвсем не е като преди. Дали съзнават в какво се замесват?“ е мнението в социалните мрежи на Капка Тодорова, авторитетна журналистка от „24 часа“ .

„Като човек аз приемам протестите на хората и ги подкрепям, но по никакъв начин не мога да подкрепя или да оправдая онези млади момчета с качулките, с боксовете, с ножовете, които след пет ракии решават да се правят на големи бабаити, които не само тръгват да палят и да правят глупости, но нападат и полицията“, каза още вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО пред БНР.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.