Какво се случи в затворите по време на пандемията

Споделете статията:

По време на пандемията започнаха да се появяват все повече статистики за заболеваемостта в по-гъсто населени пространства, в които по-често се стига до огнища на зараза – като домовете за възрастни хора и приютите. Необходима се оказва събиране на официална информация и за положението в затворите. Заедно с 11 редакции от European Data Journalism Network Дойче Веле провеждат изследване за затворите в 32 страни, от които става ясно колко инфекции и смъртни случаи е имало там.

При евентуална инфекция с коронавирус много от затворниците са застрашени от тежко протичане на Ковид-19, тъй като имат хронични заболявания или пък са пристрастени към наркотици. Огнищата на инфекциите в затворите засягат не само обитателите им, но и посетителите и служителите.

Данните от изследването показват, че през 2020 година България, подобно на мнозинството от останалите проучени европейски държави, е приложила три рестриктивни мерки: спрени или ограничени са били посещенията, дейности в затворите, както и отпуските. София е съобщила още, че е осигурила видео обаждания при затягането на мерките.

Изследването нарежда България сред малкото държави, включили затворници сред приоритетните групи за ваксиниране. Нивото на ваксинация в българските затвори обаче отразява картината в цялата страна – България е на последно място по имунизации в затворите в ЕС.

През 2020 нивата на заразите в българските затвори са били ниски – единствено Кипър е съобщил за по-малък процент засегнати. Първенец в негативната класация за нива на заболеваемост в местата за лишаване от свобода е Словения.

През януари 2020 България не е била сред страните с препълнени затвори – едва около 75% от капацитетите на българските затвори са били запълнени.

източник

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.