Към момента има разработени четири варианта как да започне учебната година

Планът на образователното министерство за старт на учебната година ще бъде обсъден със социалните партньори на работно съвещание. Към момента има разработени четири варианта за работата на училищата при нова COVID вълна, съобщава Нова телевизия.

При най-лекия, „зелен” сценарий със заболеваемост до 100 души на 100 000 население – обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 на 100 000 души население, учениците ще преминат към график и ще редуват онлайн и присъствено обучение. В случай, че 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, страната влиза в „тъмночервен” сценарий и всички ученици ще учат електронно.

От МОН са изготвили указания, според които училищата ще могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия.

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост. Училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.

На този фон 41.1% от педагозите твърдят, че са ваксинирани, 51,2% – че ще стачкуват, ако ги задължат да се ваксинират. Данните са от национално проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сред 17 247 работещи в сферата на образованието (при над 87 хил. души педагогически персонал в детските градини и училищата по данни на НСИ за учебната 2020/2021 г.) 9,6% се колебаят какво да отговорят на въпроса.

Нито лев не е предвиден в актуализацията на бюджета за тестване на педагогически и непедагогически персонал при евентуално присъствено обучение, защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение“, пише Елисавета Белобрадова, депутат от „Демократична България“. „Нивото на ваксинация в България е катастрофално и никой не поема отговорност, защото „темата е чувствителна“ и „обществото е разделено“, казва още тя. „Всички сме в истерия какви думички ще подберем, за да звучим националноотговорно и коректно, но няма коректни думи за това. Ние сме на дъното в Европа и обществото носи пълна отговорност за това, което се случва, заедно с всички политици.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.