Камарата в САЩ започва разследване за импийчмънт срещу Тръмп

Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу един от водещите номинации за кандидат-президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън, пише сайтът Investor.bg.

По този повод председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

След месеци на призиви от страна на демократите да започне процедурата Пелоси е взела решение за предприемане на безпрецедентната за тази администрация мярка. Въпреки това остават някои притеснения сред редиците на Демократическата партия за това дали контролираният от републиканците Сенат няма да се опита да предпази своя президент.

Тръмп замрази помощи за Украйна само дни преди да поиска от президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън и неговият син, който е бил в борда на газова компания. Тръмп коментира разговора си със Зеленски тази седмица, но заяви, че не е направил нищо нередно.

Байдън от своя страна заяви, че ще подкрепи усилията за импийчмънт срещу Тръмп, ако Белият дом откаже да съдейства на исканията на Конгреса за информация относно проведения диалог с украинските власти и оплакванията от служител на разузнаването. „Отстраняването на Тръмп би било трагедия. Но трагедия, която той сам си направи“, казва Байдън.

Според Пелоси е „очевидно“, че последователността от събития около телефонният разговор на Тръмп „не е правилна“. Според нея няма значение дали президентът е отправил директни заплахи по време на телефонния разговор.

„Не молим чужди правителства да помагат в нашите избори“, посочи Пелоси.

В няколко туита Тръмп написа, че демократите нарочно се опитват да съсипят и унищожат“ пътуването му до ООН с още „новини за лов на вещици, които са боклук.“

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.