Камелия Димитрова оглави Комисията за борба с трафика на хора

Камелия Димитрова е новият временно изпълняващ длъжността секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя е назначена от Миглена Кунева, която е председател на комисията в качеството си на вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, съобщи пресцентърът на правителството. Избрана е на мястото на отстранената Антоанета Василева, срещу която се води дело за корупция.

Димитрова има дългогодишен опит в областта на противодействието на трафика на хора. Преди да заеме този пост, тя беше старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията от 2009 г. Там работеше по теми, свързани трафика на хора, интеграцията на уязвими групи и човешките права. Член е на Европейската платформа на неправителствени организации за борба с трафика на хора. От 2004 до 2006 г. работи в Международна организация по миграция, където координира проекти за превенция на трафика на хора.

Камелия Димитрова е завършила съвместната магистърска програма “Човешки права и демократизация в Югоизточна Европа” на Университета в Болоня и Университета в Сараево, а бакалавърската си степен по е защитила в Американския университет в България.

В Центъра за изследване на демокрацията тя ръководеше проекта “Противодействие на нови форми на трафик на деца с участието на общността”, който се изпълнява в седем държави членки на ЕС. Както Marginalia вече писа, един от изводите за България от изследването по този проект беше, че хомофобията пречи на институциите и хората да забележат момчетата и транссексуалните жени, които са жертви на сексуална експлоатация.

Камелия Димитрова е автор на Marginalia. През септември 2014 излезе репортажът ѝ “За трафика и хората“. В него тя написа: “Момчетата са далеч от общите представи за „жерва на трафик“, придобити от брошурките за превенция и филмите, направени по темата. Оттам най-често ще разберем за послушно момиче, което ходи на училище, мечтае да срещне своя принц и да живее в охолство, но е подведено да замине в чужбина, където е принудено да проституира. В реалността обаче, също като момчетата, голяма част от жертвите на трафик тръгват от гетото или от села без препитание, имат ниска степен на образование, в семейната им история или в институцията, в която са израстнали, има следи от тормоз и насилие.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.