Кампания против задължителното предоставяне на пароли на британския граничен контрол

Предложение за промяна в антитерористичното законодателство на Обединеното кралство подготвя правозащитна група. Инициативата на групата „Кейдж“ се отнася до отказа да се предоставят паролите на мобилни устройства и лаптопи на служителите на граничния контрол на летищните терминали, пристанищата и международните гари, съобщи „Гардиън“.

„Кейдж“, която прави кампании срещу изтезанията, дискриминацията и неправомерното лишаване от свобода, планира да се заеме с проблема, разглеждайки го като случай на конфликт между наблюдението и неприкосновеността на личния живот. Инициативата идва, след като международния директор на групата Мухамад Рабани, британски гражданин, беше арестуван на летище „Хийтроу“ през ноември заради отказа да предостави своите пароли.

35-годишният Рабани е бил задържан поне 20 пъти за последното десетиление при влизането си във Великобритания по силата на антитерористичното законодателство, което позволява цялостни претърсвания, но това е първият път, когато е арестуван. Той сподели, че е сътрудничил на граничните служители, както обикновено, и е предоставил лаптопа и мобилния си телефон. При предишни случаи, когато от него е искано да каже паролите си, той е отказвал, устройствата са му били връщани и му се е разрешавало да продължи пътя си. Този път обаче нещата се развили по друг начин – когато отказал да разкрие паролите си, Рабани е арестуван и прекарва ноща в полицейското управление, преди да бъде освободен под гаранция. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение в сряда.

„Да накараш някого да предостави паролите си е като дигитално претърсване с разсъбличане. То е по-дълбоко проникващо от физическото претърсване с разсъбличане. С дигиталното претърсване се търси не само какви притежания пренасяш, става въпрос за личния и професионалния ти живот, който е онлайн“, заяви Рабани. Той добави, че не би могъл да препостави паролите си, защото материалите в неговия лаптоп – документи, свързани с със съдебно дело за предполагаеми изтезания, свързани с разузнавателните агенции на САЩ – биха могли да станат публични, без да има разрешение от човека, свързан с това дело. Въпросният човек е отказал и аргументът на Рабани е, че това го спира да предостави паролите.

Рабани, който е учил икономика във факултета по източни и африкански изследвания на Университета на Лондон, се присъедини към „Кейдж“ преди пет години. През август миналата година той стана международен дирертор, роля, която включва помощ в разследванията на жертви на изтезания. Според него истинската цел на точката от антитерористичното законодателство, заради която е арестуван, не е да попречи на терористите да влязат в Обединеното кралство, а е инструмент за създаване на огромна база данни на хиляди британски граждани. По негови изчисления повече от половин милион британци, най-вече мюсюлмани, са задържани, откакто този закон е в сила. Но само в 0,2% от случаите се е стигнало до арест, а делът на повдигнатите обвинения е още по-малък.

Рабани е един от 30 000-те британски граждани, задържани през миналата година по силата на антитерористичния закон. От всички тях, по думите му само петима са арестувани и той е един от тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.