Kампанията „Аз помагам“отбелязва Световния ден за аутизма

Kампанията „Аз помагам“ сдружението „Аутизъм днес“ отбелязва Световния ден за информираност за аутизма.

Сдружението продава тениски с надпис „Аз помагам“, като целта е със събраните средства да се подпомогне създаването на нови три центъра в страната за нуждаещи се деца и техните семейства.

Кампанията се реализира с помощта на бизнеса. Владислава Цолова , председател на сдружението, което до момента е изградило центрове в София и Плевен, пояснява пред БНР, че амбицията е да се създадат още три – втори София , както и в Бургас и Враца.

Станислава Чуринскиене – майка на дете с аутизъм, консултант по детско развитие и основател на сдружение „Всяка дума“ описва проблемите на децата от аутистичния спектър като „сложен невроразвитиен синдром, който има физиологични причини и се изразява до голяма степен в откъснатост от света, невъзможност да го осмислиш, невъзможност да се включиш. Поради спецификата на нервната система сетивата не работят добре, липсва реч, липсва внимание.“

ООН през 2008 година обяви Световният ден за информираност за аутизма да е втори април – да има един ден, в който да се говори за аутизма, за това, че те са личности като всички останали и фактически не се различават, но от друга страна те имат проблем във възприятието, в преработката на информацията, съответно в поведението, затова се нуждаят от повече разбиране и подкрепа.

И във връзка с пандемичната обстановка започва кампания, освен за информираност и  за подкрепа на създаване на още центрове в страната за високо професионална терапевтична грижа.

Информация как да се закупи тениска „Аз помагам“ може да се намери от сайта на сдружението (https://autismtoday-bg.eu). Всяка закупена тениска  подпомага изграждането на тези три нови центъра в България.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.