Канада запълни квотата от 25 хиляди сирийски бежанци

25-хилядният бежанец от Сирия пристигна в Канада. С това страната достигна квотата от 25-хиляди бежанция, съобщи вчера министърът на имиграцията, цитиран от „Гардиън“. Предстои работа по интеграцията на бежанците, каза още министър Джон Маккалъм.

Програмата за презаселване на бежанци беше въведена през ноември, когато премиерът Джъстин Трюдо обеща до края на 2015 г. да приеме 25 хиляди бежанци на държавна издръжка след разгорещен дебат по темата. По-късно той измести срока с два месеца.

В Щатите администрацията на Обама планира да приеме 10 хиляди бежанци от Сирия. Няколко републикански губернатори обаче се опитаха да спрат плана след терористичните атаки в Париж и Калифорния.

Ангажиментът на Канада е отражение на смяната на правителството след изборите през октомври, според „Гардиън“. Тогава на власт дойде центристката Либерална партия, а Трюдо стана премиер. Предходното консервативно правителство отказа да презасели повече сирийски бежанци въпреки известната снимка на удавеното 3-годишно сирийско момчче Алан Кюрди на турския бряг, което имаше роднини в Канада. Бежанската криза стана основна тема в канадската предизборна кампания.

По-рано Маккалъм каза, че се надява в страната да дойдат между 35 хиляди и 50 хиляди бежанци от Сирия.

Държавите, приели най-много сирийски бежанци, са Ливан, Йордания, Турция и Германия. В Ливан на практика всеки четвърти гражданин е бежанец от Сирия. Германия прие над милион търсещи убежище миналата година, но не всички те са сирийци.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.