Канада скърби за 215-те деца, чиито останки бяха намерени в бивш интернат

Споделете статията:

Канада свали наполовина знамената си в неделя, в знак на траур за 215 деца, чиито останки бяха открити в основните на някогашен интернат, основан преди повече от век за асимилацията на туземните жители, съобщава АФП.

„В знак на почит към 215-те деца, чийто живот е бил отнет в бившия интернат в Камлуупс, както и на всички туземни деца, които никога не са се завърнали в домовете си, към оцелелите и техните семейства, помолих флагът на Кулата на мира (в Отава), както и всички знамена по федералните сгради да бъдат наполовина свалени”, заяви министър председателят Трудо по Туитър.

Няколко общини, сред които икономическият метрополис Торонто, съобщиха, че също ще свалят наполовина знамената си.

Откриването на останките на деца, някои едва тригодишни, породи голямо вълнение в цяла Канада и особено сред туземните общности.

Специалист е използвал подземен радар, за да потвърди, че останките са на ученици, посещавали училището близо до Камлуупс, Британска Колумбия, обяви представител на племето Тк’емлупс те Секвепемк в четвъртък.

Индианският интернат в Камлуупс бил най-големият от 139 подобни, основан в края на 19 век и побиращ 500 ученици, пребиваващи и регистрирани в него по всяко време. Бил ръководен от католическата църква от името на канадското правителство от 1890 до 1969 г.

Около 150 000 индиански, инуитски и метиски деца са били записвани насилствено в подобни учебни заведения, където учениците са били физически и сексуално насилвани от директорите и учителите, които са им отнемали културата и езика.

Днес тези страдания на туземните жители се смятат за причина за голямата бедност, алкохолизъм и домашно насилие, както и висок процент на самоубийства в общностите им. През 2008 г. Отава формално се извини за това, което специална комисия по-късно нарече „културен геноцид”, към 1.6-те милиарда щатски долара, дадени като част от споразумение с бивши ученици.

В знак на почит към младите жертви бяха организирани церемонии в цялата страна. Около 100 души се събраха в неделя в общността Мохаук в Канауаке, близо до Монреал. Участниците поставиха детски обувки и играчки на стълбите на църквата „Св. Франсис Ксавие” в памет на убитите.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.