Канадски университет дава право на студентите да променят половото си самоопределение

Споделете статията:

Университетът в Едмънтън, Канада, дава на студентите си правото да променят пола, с който се идентифицират, съобщава онлайн изданието Global News.

Студентите от университета в канадския град Едмънтън от началото на март получават правото да сменят половата си идентификация в документите, които се водят на тяхно име в администрацията на висшето училище. Това те могат да направят дори в случаите, когато тяхната полова самоидентификация не е същата като тази, която е записана в акта им раждане.

Това решение на ръководството на университет е публикувано в официалния му сайт на 28 февруари и влиза в сила незабавно, добавя Global News.

„Много учащи се в нашия университет определят себе по начин, който е различен от този, записан в официалните им документи за самоличност“, се казва в изявлението на ръководството. „Но досега системата за отчитане на наличието и движението на студентите имаше възможност да фиксира само половата идентификация, която е записана в издадените от държавата документи за самоличност, включително имената на хората и техния пол. Това водеше до фрустрация и объркване  в регистрите, в списъците с електронни адреси, защото по този начин някои студенти се определяха по начин, който е в противоречие с техните предпочитания“, се твърди още в официалното изявление.

По такъв начин от сега нататък служителите на университета и преподавателите ще могат да използват имената и половата принадлежност, които самите студенти предпочитат.

„Това е част от някои инициативи, над които ние работим с цел да подкрепим половото самоопределение и да помогнем на сексуалните малцинства. Това нововъведение е в полза на тези, които предпочитат имена и полова принадлежност, различи от тези, които са фиксирани в официалните им лични документи“, заяви в изявление Мишел Плоуф, който е вицепрезидент и който отговаря за сътрудничеството със студентите. „Ние правим промени, които позволяват на хората да са такива, каквито те се чувстват“, каза той и добави, че „като институция наш приоритет е да поддържаме студентите в техния собствен избор“.

Промяната ще засегне всички видове списъци и регистри – на курсовете, на хората в кампуса на университета, на читателите в библиотеката и т.н. . Но все пак официално фиксираните имена на учащите се няма да бъдат изменяни в документи, отнасящи се до взаимоотношенията с данъчните служби, с банките и с полицията.

От сега нататък студентите ще могат да се самоопределят в една от следните три категории: мъже, жени и сексуални малцинства. Те ще могат също така да изменят имената си, ако официалните им имена не съвпадат с половото им самоопределение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.