Кандидат за евродепутат поиска повече активност в ЛГБТ общността

ЛГБТ общността трябва да е по-активна политически. Това заяви кандидатът за европейски депутат от Реформаторския блок Виктор Лилов в интервю за Marginalia. Той смята, че политическите сили много трудно биха бламирали свои политици, защитници на ЛГБТ правата, ако самата ЛГБТ общност е декларирала, че ги подкрепя.

Лилов е единственият кандидат за евродепутат от Реформаторския блок, който се ангажира да отстоява правата на хората ЛГБТ и подписа декларацията на организацията ILGA Europe. Той направи това след като петима от листата на РБ за европейските избори, в това число водачите Меглена Кунева и Светослав Малинов, подписаха декларация в подкрепа на „традиционното семейство“.

С отстояване на правата на ЛГБТ общността са ангажирани и други трима кандидати за европейски депутати: Наталия Димитрова-Попова и Борислав Сандов от „Зелените“ и Илхан Кючюк от ДПС. 

В навечерието на изборите Лилов се включи и в международна акция срещу хомофобията и расизма. Тя се изразява в подкрепа на бразилския футболист в „Барса“ Дани Алвеш, когото футболни фенове замерваха с банани заради цвета на кожата му, и на каталунския политик Аркаис Иса, подиграван от хомофоби заради негова снимка с цвете в косата. Лилов обедини двете кампании на защита, като сложи снимка на профила си в социалната мрежа, на която е с цвете зад ухото и държи банан. В описанието на снимката пише „#SayNoToRacism #SayNoToHomophobia“.

Очаквайте цялото интервю на Виктор Лилов за Marginalia по-късно тази седмица.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.