Кардиолог, медицинска сестра, учител и здравен медиатор са лица на ромската интелигенция

Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия организира серия от медийни семинари с фокус върху проблемите на ромските общности в Европейския съюз. Инициативата е част от програмата For Roma with Roma, която си поставя за цел да сложи край на дискриминацията срещу най-голямата малцинствена група в съюза.

На семинара са представени Димитринка Борисова, дипломирана медицинска сестра в една от най-добрите болници в София, Георги Николов е здравен медиатор към община Самоков, Иван Иванов работи като учител, преподаващ на 2 клас в начално училище в София, Паола Пецева е студентка и асистент по проект към „Тръста за социална алтернатива“, Анифе Хасан е дипломиран начален учител, здравен медиатор и председател на на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ и лекарят Мирослав Ангелов.  Той е бил част от специалната стипендиантска програма за роми на“Отворено общество“. За него медиите пишат как от софийското гето „Хр.Ботев“ е преодолял стереотипите на обществото и вече е кардиолог.  Доктор Ангелов доказва,че произходът няма значение.

Всеки от тези представители на ромската интелигенция се е сблъскал с дискриминация, неразбиране или отхвърляне.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.