Католически свещеник гей: отношението на Ватикана към хора като мен е източник на много трагедии

Полски католически свещеник отправи остри критики към Ватикана. Става въпрос за католическия учен и теолог Кшищоф Харамса, който в началото на месеца публично обяви, че е гей, съобщава радио Би Би Си.

В писмо, адресирано до папа Франциск, свещеникът обвинява католическата църква, че е превърнала в ад живота на милиони хомосексуални католици. Той критикува Ватикана за лицемерието му при осъждането на хората с ориентация към собствения си пол, изтъквайки, че в средите на самите католически свещеници има много гей мъже.

Досега римският папа няма коментар за посланието на Харамса.

43-годишният Кшиштоф Харамса от 17 години живее в Рим. 12 години от тях, до 3 октомври тази година, работи в Конгрегацията за доктрината на вярата и в Папския университет.

Ватиканът незабавно уволни свещеника от длъжностите, които заемаше, след като той проведе пресконференция в един римски ресторант, на която разкри, че е гей и че има сексуални отношения с друг мъж.

Както е известно, католическите свещеници са длъжни да съблюдават обет за безбрачие.

Разкриването си (coming out), т.е. публичното обявяване на сексуалната си ориентация, той направи в навечерието на общото събрание на синода на епископите, с което предизвика рязка критика.

Свещеникът предостави на Би Би Си копие от посланието си до папата, в което критикува църквата, че преследва гей католиците и твърди, че това им причинява неизмерими страдания. Харамса пише, че не може повече да търпи „хомофобната ненавист на църквата,  дискриминацията към хората с ориентация към собствения си пол, изолацията и хулите по отношение на хора като мен“. Според него на тези хора Католическата църква отказва достъп до най-основните човешки права.

Въпреки това свещеникът благодари на папа Франциск, който се отнася към хората с хомосексуална ориентация по-благосклонно от предшествениците си, за думите и за знаците на внимание по отношение на гей хората.

По време на неотдавнашното си посещение в САЩ папата се срещна със свой бивш студент гей, а по-рано заяви, че не бива да бъдат маргинализирани хомосексуалните в обществото.

Папа Франциск призова църквата да анулира решението, прието от неговия предшественик Бенедикт през 2005 г., по силата на което на мъже с изразени хомосексуални наклонности се забранява да стават свещеници.

Завършилото в неделя общо събрание на синода на епископите не измени своя документ, с който изяснява отношението на католическата църква към гей хората. В приетия от епископите документ се казва, че католиците с хомосексуална ориентация следва да бъдат приемани с „уважение и достойнство“. Но там също така се твърди, че „не съществуват основания да се сравнява съюзът между гейове и божия замисъл по повод брака и семейството“.

Синодът гласува, че е „недопустимо“ да се оказва натиск върху местните църкви поради отношението им към еднополовите съюзи или да се обвързва оказваната от международните организации финансова помощ на бедните страни с обстоятелството дали в тях има закони, позволяващи на хората от един и същи пол да встъпят в официален брак.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.