Кавала отмени церемония за паметник на Холокоста

Паметникът в Кавала

Да бъде отменена церемонията за откриването на паметник на Холокоста в Кавала на 17 май, посветен на избитите 1484 евреи в региона, реши мнозинството в Градския съвет на града. Централният борд на еврейските общности в Гърция изрази пълното си неприемане на решението, което определи като „позорно“. Изявлението на борда беше публикувано на официалния му сайт.

В телефонен разговор с Централния борд на еврейските общности в Гърция кметицата на Кавала изрази несъгласието си с религиозния символ на Звездата на Давид, гравирана върху паметника, и поиска той да бъде премахнат, за да не се отмени официалното откриване. Централният борд отхвърли искането и го окачестви като неприемливо, неетично и обидно. „Решението на кмета се приема като открита атака срещу религиозното чувство на гръцките евреи, гръцки граждани, както и като брутална обида срещу святата памет на жертвите на Холокоста, допусната за първи път в следвоенната история на Европа“, заявиха от борда. Със Звездата на Давид, пришита върху дрехите им, шест милиона евреи от Европа, заедно с тези от Кавала и други гръцки градове, са били избрани, депортирани и избити в Треблинка, Аушвиц и други нацистки лагери на смъртта.

Международната организация „Б’ней Б’рит“ също отхвърли искането на гръцките власти Звездата на Давид да бъде премахната от мемориала на Холокоста в деня на неговото откриване. „Смайващото искане на кметицата на Кавала надминава всички граници на разума“, казаха от организацията и предположиха, че става въпрос за опит да се изтрие историята. В Шоа (Холокост) е избито почти 90 процента от еврейското население на Гърция, припомниха те.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.