Журналисти предричат иска на Нинова срещу Андролова за изгубен, не съответства на практиките на ЕСПЧ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заведе дело срещу журналиста Калина Андролова. В исковата молба, цитирана от Андролова в социалната мрежа Фейсбук пише, че соцводачът била изпаднала в стрес защото партийните й другари не я канят на извънпартийни сбирки и се притеснява, че те могат да прочетат написаното от Андролова. Докато обяснява колко голяма щета са нанесли писаниците на журналистката, политичката настоява за обезщетение от 12 000 евро, съобщава news.bg.

Вече не мога да спя спокойно през нощите, защото мисля за публикациите и за широкия им отзвук, който те имат в обществото. Поради безсънието, през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работата си. Загубих концентрацията си и защото хората продължават да ми задават въпроси дали изложеното в тези статуси е вярно”, пише в молбата, подадена от Нинова.

 В социалните мрежи журналисти коментираха казуса в контекста на пракитката на ЕСПЧ. Съдът в Страсбург приема, че тъжител, който е публична личност, е приел да бъде внимателно наблюдаван и коментиран. .
Пред  медиите Калина Андролова заявява, че при подаването на заявлението в Софийския районен съд Нинова е внесла депозит от 10%, за да запорира депозита по сметките на журналистката. Политическият лидер съди и изданията, които са тиражирали статусите на Андролова, писани във Фейсбук. Общият иск е за 50 000 лева.
Димитър Стоянов, известен разследващ журналист от сайта Биволъ реагира: “Обезпечаването на вземания по бъдеш иск срещу медии, журналисти, политически коментатори и въобще общественици, изразяващи мнението си публично е порочна практика. (…)Съдът не трябва да удовлетворява подобни искания.(…)Аз считам, че жалбата на Нинова е обречена”.
Юлиана Методиева, главен редактор на Маргиналия, сама преследвана по съдебен път за публикации, коментира: “Пред цензурата в медии или в интернет(фейсбук) всички трябва да сме солидарни.Нинова преследва слово, което е мега недемократично.”
Петър Фотев смята: “Нинова е публична фигура и е нормално да бъде критикувана и дори обиждана. Само преди няколко месеца твърдяхме, че е допустимо да се хвърлят яйца по политици, че даже и да се спира метрото. Сега се колебаем пред отявлен опит на политик от статуквото да затвори устата на някого.”

“Особено силно се оказа влиянието на публикациите не само върху съпартийците и съмишлениците ми, но и върху хоракоито потенциално биха могли да бъдат привлечени от социалистическите идеино прочетеното ги отблъсква и изпълва със съмнение. Станах нервна, раздразнителна и притеснена дали няма да излезе поредната позоряща личността ми публикация”, пише Нинова, която признава, че понякога през няколко часа проверява дали не е публикуван следващият  позорящ я материал.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.