Кения: Протест и контрапротест за късите поли и правата на жените

#MyDressMyChoice (Обличам се, както искам) срещу #NudityIsNotMyChoice (Голотата не е за мен). Двата хаштага в туитър резюмират културната война, която се разразява от няколко дни в Кения. Спусъкът бе унизителен уличен инцидент в Найроби: група мъже съблекли насила  жена, понеже смятали, че е облечена „неприлично”, пише сайтът rue89.

Около 200 жени и неколцина мъже се организираха в социалните мрежи в защита на свободния избор на облекло. В понеделник те направиха мини манифестация с минижупи по улиците на Найроби. Една от участничките разказа по-късно в туитър как групи мъже са заплашвали протестиращите жени, че ще ги съблекат и ще изгорят плакатите и фланелките им. Чувствах се безпомощно в този момент, пише тя.

Инцидентът с жената, предизвикал протестите, се случва 4 дни по рано на автогарата в Найроби. Гаврата с нея е заснета с мобилни телефони и клиповете са пуснати в интернет. Това предизвиква национален шок, но и дебат как трябва да се обличат жените, когато ходят на публични места.

Блогър с репутацията на мачо, който има 138 000 последователи в туитър, оглави антифеминисткия протест. С хаштага #NudityIsNotMyChoice той подканва жените да излизат на улицата по-добре „прикрити”. В събота се закани да организира контрапротест  редом до протеста за правата на жените.

Събитията от последните дни са поредно продължение на дебата за и против аргумента, използван срещу жените, жертви на изнасилване: „Вие си го търсехте”. Социалните мрежи с тяхното влияние изваждат проблема от официалните медии и така става ясно, че защитниците на правата на жените няма да се откажат от каузата си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.