Кения: Протест и контрапротест за късите поли и правата на жените

#MyDressMyChoice (Обличам се, както искам) срещу #NudityIsNotMyChoice (Голотата не е за мен). Двата хаштага в туитър резюмират културната война, която се разразява от няколко дни в Кения. Спусъкът бе унизителен уличен инцидент в Найроби: група мъже съблекли насила  жена, понеже смятали, че е облечена „неприлично”, пише сайтът rue89.

Около 200 жени и неколцина мъже се организираха в социалните мрежи в защита на свободния избор на облекло. В понеделник те направиха мини манифестация с минижупи по улиците на Найроби. Една от участничките разказа по-късно в туитър как групи мъже са заплашвали протестиращите жени, че ще ги съблекат и ще изгорят плакатите и фланелките им. Чувствах се безпомощно в този момент, пише тя.

Инцидентът с жената, предизвикал протестите, се случва 4 дни по рано на автогарата в Найроби. Гаврата с нея е заснета с мобилни телефони и клиповете са пуснати в интернет. Това предизвиква национален шок, но и дебат как трябва да се обличат жените, когато ходят на публични места.

Блогър с репутацията на мачо, който има 138 000 последователи в туитър, оглави антифеминисткия протест. С хаштага #NudityIsNotMyChoice той подканва жените да излизат на улицата по-добре „прикрити”. В събота се закани да организира контрапротест  редом до протеста за правата на жените.

Събитията от последните дни са поредно продължение на дебата за и против аргумента, използван срещу жените, жертви на изнасилване: „Вие си го търсехте”. Социалните мрежи с тяхното влияние изваждат проблема от официалните медии и така става ясно, че защитниците на правата на жените няма да се откажат от каузата си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.