Киев прекрати примирието със сепаратистите

Военната операция срещу самопровъзгласилите се „народни републики” в Източна Украйна е възобновена тази сутрин, съобщи Интерфакс, като се позова на председателя на Върховната рада Александър Турчинов. Украинският президент Петро Порошенко обяви тази нощ, че прекратява примирието в Източна Украйна. Десетдневното едностранно спиране на военните действия, в което трябваше да се намери мирно решение на конфликта с проруските сепаратисти, изтече на 30 юни в полунощ.

„Ще атакуваме и ще освобождаваме земята си. Решението да не продължим спирането на огъня е нашият отговор на терористите, бунтовниците и мародерите“, заявява Порошенко в обръщение, публикувано на страницата на президента.

Сблъсъкът в Източна Украйна започна в средата на април. Загинаха десетки хора,  сред които мирни жители и журналисти. Донецк и Луганск, контролирани от сепаратистите, се самопровъзгласиха за „народни републики”.

Според Киев по време на примирието срещу украинските военни са извършени 122 нападения.

Порошенко подчертава, че отмяната на решението на Москва за изпращане на руски войски в Украйна е имало положително, но символично значение. „Ние така и не дочакахме конкретни мерки за деескалация на ситуацията. Включително и в частта за укрепване на контрола по границата”, заявява украинският президент. Това е единственият пасаж в цялото изявление, в което се споменават действията на руското правителство.

„Защитата на териториалната цялост на Украйна, безопасността и живота на мирните граждани изисква не само отбранителни, но и настъпателни действия срещу терористите”, продължава президентът. Той добавя, че украинските войници и гвардейци ще рискуват живота си, за да защитят жените, децата и възрастните хора – всички мирни жители, защото „такава е вечната рицарска природа на украинското войнство”.

Порошенко декларира, че е мирният план остава в сила, както остава и условието Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да наблюдава режима на украинско-руската граница. Той заявява също, че няма да търси наказателна отговорност от участвалите в сепаратистките действия, ако сдадат оръжията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.