Кинозвездите от целия свят призовават “Да не се връщаме към нормалното!”

Все повече страни по света започват да премахват карантината, като постепенно се връщат към рутината на ежедневието. Група от повече от 200 актьори, режисьори, певци, филантропи и други известни личности реагираха на това с призив, публикуван в Le Mond. Те се обръщат както към гражданите, така и към световните лидери и ги призовават да се поучат от пандемията и да вземат всички необходими мерки за избягването на екологична катастрофа.

Озаглавено “Да не се връщаме към нормалното“, писмото е написано от френската актриса Жулиет Бинош и сънародника ѝ Аурелиан Баро, който е изтъкнат физик и философ. Подписано е от такива звезди като Робърт Де Ниро, Кейт Бланшет, Хоакин Феникс, Алфонсо Куарон, Руни Мара, Марион Котияр, Педро Алмодовар, Пенелопе Крус, Моника Белучи и мн. др. Известни личности от целия свят подкрепиха призива за радикални промени в света, като и за прекратяване на необузданото потребление, което унищожава планетата.

Обществото тряба да преразгледа своята ценностна система и да погледне отвъд консуматорството, преди да се върне към нормалния живот, за да предотврати възможната втора вълна и глобалния срив, до който би довела тя. COVID-19 ни прикани да забавим скоростта и да се отдръпнем от евтините амбиции за бързи успехи, които ни принуждават да “отричаме стойността на самия живот“.

Радикалната промяна, от която се нуждаем на всички нива, изисква смелост и решителност. Това няма да се случи без безкомпромисната ангажираност на всички нас. Трябва да действаме сега. Това е както въпрос на оцеляване, така и въпрос на достойнство и на взаимност,” завършва емоционалното послание на звездите.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.