Китай: активист е осъден на пет години затвор заради призива му да спре забраната на тибетския език

Китайските власти без всякакво основание преследват активистите за запазване на тибетския език и демонстрират презрението си към правата на малцинствата, заявява Хюман райтс уоч в специално комюнике днес и продължава със съобщението, че един съд в префектурата Юшу, провинция Куинджи, е осъдил на пет години затвор Та Ши Ванг Чук, човек, който се застъпва за съхранението на тибетския език, за „проповядване и подбуждане към сепаратизъм“.

Правителства, експерти на ООН по правата на човека, а също и международни организации многократно са настоявали за освобождаване на осъдения активист, който от дълго време е в предварителен арест.

„Единственото „престъпление“ на Та Ши Ванг Чук е, че по съвършено мирен начин призовава за спазване на правата на малцинствата в Китай  и по-специално за правото на тибетците да ползват собствения си тибетски  език, едно искане, което е в съответствие с конституцията на Китай и с международното хуманитарно право“, заявява София Ричардсън, директор на отдела за Китай на Хюман райтс уоч.

31 годишният активист беше арастуван на 11 януари 2016 г., след като във вестник Ню Йорк Таймс се появи видеоклип, в който той се застъпва за правото на тибетците да изучават езика си и на него да се преподава в училищата.  В изявлението си той изрично заявява, че не призовава за независимост на Тибет. Въпреки това през март 2016 той е обвинен в „разпалване на сепаратизъм“, едно деяние, за което китайският НК предвижда до 15 години затвор. На 4 януари съдът в префектурата Юшу, провинция Куинджи започва да разглежда делото.

През 2012 в провинциите Куинджи и Гансу е прекратено преподаването на тибетски език и насилствено са закрити частните училища, които водят обучение на този език. През май 2015 г. Та Ши Ванг Чук пътува до столицата Пекин с цел да представи на централните власти множество жалби на тибетци срещу затварянето на тези училища. Тогава се среща с журналисти от в-к Ню Йорк Таймс, а през есента на същата година пратеници на вестника пътуват до Тибет и се срещат с него. През ноември 2015 г вестникът публикува статии за това, което са видели. Тези негови деяния са счетени от китайските власти за престъпление и резултатът е присъдата му от пет години затвор.

Конституцията на Китай провъзгласява, че „всички националности са свободни да използват и развиват сой собствен писмен и говорим език“.

Хюман райтс уоч настоява китайските власти да освободят активиста, който не е извършил, според организацията, никакво престъпление.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.